Parlamentul peruan refuză pentru a treia oară alegeri anticipate în 2023

Publicat:

Parlamentul peruan a refuzat din nou miercuri să devanseze alegerile din 2024 în decembrie 2023, în timp ce ţara este zguduită de tulburări care au făcut 48 de morţi din 7 decembrie, scrie AFP, potrivit agerpres.

Potrivit numărării voturilor, 68 de deputaţi au votat împotrivă, 54 pentru şi doi au votat alb după cinci ore de dezbatere.


Citeşte şi: Cum s-a intersectat războiul din Ucraina cu războaiele culturale – Black News

“Proiectul de reformă constituţională nu a atins numărul necesar de voturi”, a anunţat preşedintele parlamentului, José Williams.

Deputaţii de stânga au salutat respingerea cu aplauze şi strigăte de victorie.

Proiectul fusese prezentat de partidul de dreapta Fuerza Popular, dar a avut sprijinul preşedintei Dina Boluarte, aleasă vicepreşedintă pe o listă de stânga.

Dina Boluarte şi formaţiunile de dreapta doreau devansarea scrutinului prevăzut în aprilie 2024 la sfârşitul anului, sperând astfel să calmeze mişcare de contestare din ţară.

Este a treia oară din decembrie când parlamentul a refuzat să devanseze alegerile în 2023. Sâmbătă, a mai respins o propunere în acest sens. După mai bine de şapte ore de dezbatere luni, şedinţa a fost amânată pentru a doua zi, apoi pentru miercuri.

Tulburările au izbucnit după demiterea şi arestarea, pe 7 decembrie, a preşedintelui de stânga Pedro Castillo, acuzat că a încercat o lovitură de stat dorind să dizolve parlamentul care se pregătea să-l înlăture de la putere. L-a înlocuit apoi vicepreşedinta Dina Boluarte pe care protestatarii o consideră o “trădătoare”.

Manifestanţii cer neîncetat demisia Dinei Boluarte, dar şi dizolvarea parlamentului, alegeri generale, precum şi înfiinţarea unei Adunări Constituante.

Citeşte şi: Phenianul avertizează cu ‘cea mai dură reacţie’ la acţiunile militare ale SUA în regiune – Black News

Mai multe rute sunt blocate în Peru, care începe să se confrunte cu penurii şi cu o explozie a preţurilor. Ţara sud-americană este în impas, iar bijuteria turismului său, Machu Picchu, şi-a închis porţile.

Această criză reflectă mai ales enorma prăpastie dintre capitală şi provinciile sărace, în special regiunea andină din sud, care îl susţineau pe Castillo şi vedeau în alegerea lui o revanşă asupra a ceea ce ele consideră a fi dispreţul din partea capitalei Lima.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.