X

Parlamentul Ucrainei APROBĂ reformele judiciare

Parlamentul Ucrainei a aprobat marţi un proiect de lege care restabileşte o comisie specială pentru numirea judecătorilor, subliniind că prevederile legii sunt în conformitate cu recomandările donatorilor occidentali, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Comisia este însărcinată cu examinarea viitorilor judecători pentru a se asigura că sunt cetăţeni respectabili şi calificaţi pentru funcţiile lor, însă activitatea comisiei a fost suspendată printr-o hotărâre a Curţii Constituţionale în 2019.

Citește și: Suntem SPIONAȚI prin telefoane, computere, televizoare, mașini. Chiar și prin soneria de la ușă!

Aliaţii occidentali ai Ucrainei au dorit ca reprezentanţii lor să fie implicaţi în restabilirea comisiei pentru a se asigura că procesul a fost transparent şi onest şi au dorit ca aceştia să aibă votul decisiv împotriva candidaţilor pe care ei îi consideră nepotriviţi, prevedere care nu era inclusă în proiectul iniţial.

În cursul celei de-a doua lecturi, finale, Parlamentul a aprobat un amendament la proiectul de lege care conferă experţilor internaţionali un vot decisiv în selecţia candidaţilor pentru comisia specială.

Citește și: Americanii vor relații mai stabile cu Rusia, dar vor riposta la atacuri. Cu China este mai complicat

Totodată, Parlamentul ucrainean a aprobat în lectură finală o lege care prevede pedepse cu închisoarea pentru oficialii care dau declaraţii de avere false.

Această lege a fost o condiţie pentru ca guvernul să poată obţine credite suplimentare de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), în cadrul unui nou acord de împrumut de 5 miliarde de dolari cu FMI.

Tags: Fondul Monetar Internaţional (FMI)kievparlamentreforme judiciareucraina
Categorii: Externe