Parlicov: Moldova a fost prima țară care a demonstrat sustenabilitatea economică a coridorului vertical de gaze

Publicat:

 Parlicov: Moldova a fost prima țară care a demonstrat sustenabilitatea economică a coridorului vertical de gaze

Declarația a fost făcută de ministrul Energiei în cadrul celei de-a 28-a ediții a forumului anual al revistei The Economist de la Atena. Luând cuvântul, împreună cu omologul său grec, Theodoros Skailakakis, în cadrul unei mese rotunde cu privire la schimbările semnificative în peisajul energetic al Europei de Sud-Est și al Mediteranei de Est, Victor Parlicov a subliniat importanța aderării Republicii Moldova la coridorul vertical, care a permis transportarea gazelor naturale din Grecia către instalațiile de stocare din Ucraina.

În plus, în opinia sa, țara noastră a demonstrat sustenabilitatea economică a coridorului vertical. “Având în vedere că am fost prima țară care a demonstrat că este fezabil din punct de vedere tehnic și economic să transportăm gaze naturale din Grecia către instalațiile de stocare din Ucraina, am furnizat de fapt dovada tehnică pentru un model de afaceri care anterior era disponibil doar pentru Gazprom”, potrivit infomarket.md.


Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

Cu toate acestea, acum ne confruntăm cu o altă provocare legată de infrastructura coridorului vertical, care necesită extinderea capacității”, a declarat ministrul moldovean al Energiei. Victor Parlicov a mai spus că Moldova a contribuit la consolidarea securității energetice în regiune tocmai prin aderarea la coridorul vertical, în luna ianuarie a acestui an, însă schimbările în securitatea energetică a întregii regiuni au început după sincronizarea cu sistemul energetic european.

El a spus că solidaritatea fără precedent a arătat că schimbările pot fi realizate în cel mai scurt timp posibil, iar următorul pas în această direcție ar trebui să fie integrarea Moldovei și Ucrainei pe piața energetică europeană.

“Puțini oameni își dau seama de semnificația schimbărilor și transformărilor în sectorul energetic pe care le-au făcut Moldova și Ucraina. Țara noastră nu avea experiență în importul de gaze din alte surse și am depins de un contract cu Rusia timp de 30 de ani. Cu toate acestea, după testul de stres provocat de Rusia în noiembrie 2022, am demonstrat că suntem capabili de schimbări revoluționare.

Toate aceste schimbări au venit ca urmare a unei crize pe care nu am provocat-o noi. Iar sincronizarea cu sistemul energetic continental a permis menținerea luminilor aprinse în casele din Moldova atunci când regiunile din Ucraina erau bombardate, iar sistemul se confrunta cu penurii de energie și prețurile la energie atingeau niveluri istorice”, a declarat Victor Parlicov.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Ediția din acest an a The Economist Forum a reunit înalți funcționari, precum și personalități marcante din politică, afaceri, finanțe, instituții internaționale și mediul academic, care au fost invitați să se angajeze într-un dialog constructiv la diferite niveluri pentru a încuraja progresul în diverse domenii din întreaga lume.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

IGSU avertizează despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației uscate

IGSU avertizează despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației uscate IGSU avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației uscate. Potrivit specialiștilor...

Oazu Nantoi a primit Ordinul pentru Merit, oferit de către președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski

Oazu Nantoi a primit Ordinul pentru Merit, oferit de către președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Oazu Nantoi, a primit Ordinul...

Cursul valutar oficial al BNM la 06 iulie 2024

Cursul valutar oficial al BNM la 06 iulie 2024     Valuta Cod ABR Rata Cursul Coroana ceha 203 CZK 1 0.7674 Coroana daneza 208 DKK 1 2.5886 Coroana islandeza 352 ISK 10 1.2949 Coroana norvegiana 578 NOK 1 1.6935 Coroana suedeza 752 SEK 1 1.7025 D.S.T. 960 XDR 1 23.5822 Denar macedonian 807 MKD 10 3.1354 Dinar kuweitian 414 KWD 1 58.3805 Dinar sirb 941 RSD 100 16.4964 Dirham E.A.U. 784 AED 1 4.8668 Dolar Hong Kong 344 HKD 1 2.2891 Dolar S.U.A. 840 USD 1 17.8761 Dolar australian 036 AUD 1 12.0270 Dolar canadian 124 CAD 1 13.1225 Dolar neozeelandez 554 NZD 1 10.9384 Dram...

Prognoza meteo pentru weekend. Canicula pune stăpânire pe R.Moldova

Prognoza meteo pentru weekend. Canicula pune stăpânire pe R.Moldova În weekend vremea va deveni mai caldă de la o zi la alta. Ploile ne vor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.