Parlicov: Nici un furnizor nu a semnat nici un contract în care să se angajeze să livreze gaze naturale în Găgăuzia

Publicat:

Vineri, 10 noiembrie, expiră termenul în care consumatorii de gaze naturale din Găgăuzia ar fi putut să depună cereri către Moldovagaz, pentru a putea beneficia de gazul „la preț redus” promis de Evghenia Guțul și fugarul Ilan Șor.

Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Victor Parlicov, pe 9 noiembrie, în plenul Parlamentului, care a declarat că, deocamdată, tot ce furnizează bașcana lui Șor sunt doar declarații.


Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că instituția nu a primit nici o cerere în care consumatorii din autonomie să solicite trecerea la un alt furnizor de gaze naturale. Mai mult, potrivit lui Ceban, nici un furnizor, membru al Moldovagaz, nu a semnat nici un contract în care să se angajeze să livreze gaze naturale în Găgăuzia.

„Exista o mare diferență între a furniza gaze și a furniza declarații. Pentru a face știri, nu trebuie licență la gaz. Pentru mine este important ca lumea să se convingă că în spatele acestor declarații nu stau capacități reale de a livra gaze și este un moment foarte simplu. Mâine, pe 10 noiembrie, expiră termenul când, dacă ei cu adevărat ar avea intenția să livreze gaz, noi ar fi trebuit să avem 100 de mii de cereri la Moldovagaz de schimbarea a furnizorului. Vreau să văd mâine la Moldovagaz dacă noi avem 100.000 de cereri, pentru că dacă nu le avem, înseamnă că tot asta este populism. Pentru că, repet, e una să faci declarații și e cu totul altceva să livrezi gaze. Trebuie centre de deservire a consumatorilor, trebuie linie verde, trebuie facturări, trebuie sistem de facturare, trebuie livrate capacități, trebuie semnate contracte. Până acum am văzut doar declarații și comunicate de presă. Haide-ți să-i vedem, să-i lăsăm să-și arate capacitățile”, a declarat Victor Parlicov.

Oficialul susține că autoritățile trebuie să utilizeze instrumentele existente pentru a „pune la respect” furnizorii de gaze naturale în ceea ce privește respectarea obligațiilor și condițiilor de licență.

Întrebat cum comentează comunicatul din 8 noiembrie emis de „Nordgaz Furnizare”, compania care s-a angajat să furnizeze gazele naturale promise de Guțul și Șor în Găgăuzia, prin care anunță că „a început” să-și „îndeplinească obligațiile contractuale”, Parlicov a menționat: „Am citit declarația lui Șor din aprilie. Am citit declarațiile la tot felul de companii în ultimele luni. În continuare am de comentat doar declarații. Când o să fie gaz, o să mă expun”.

Conform Regulamentului, pentru schimbarea furnizorului de gaze naturale, consumatorul final este obligat să notifice, cu 20 de zile înainte de data când poate să înceapă furnizarea gazelor naturale, furnizorul actual şi operatorul de rețea, în legătură cu intenția de a rezilia contractul de furnizare a gazelor naturale.

Șeful Moldovagaz Vadim Ceban a declarat că asta înseamnă că astăzi, 9 noiembrie, este ultima zi când consumatorii din Găgăuzia mai pot depune cereri în care să solicite schimbarea furnizorului, dacă își doresc să primească de la 1 decembrie gaze naturale de la un alt furnizor.

„La moment noi nu am primit aceste cereri”, a declarat Ceban.

Pe 8 noiembrie, SRL „Nordgaz Furnizare” a anunțat că a început să-și îndeplinească obligații contractuale. Mai exact, spune compania, s-a adresat oficial către operatorii rețelelor de distribuție a gazelor naturale, care activează pe teritoriul R. Moldova și sunt filiale ale întreprinderii „Moldovagaz”, cu cereri de încheiere a contractelor de furnizare a serviciilor de distribuție a gazelor naturale. Vadim Ceban a negat această informație.

Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

Potrivit lui, nicio companie de distribuție, filială a Moldovagaz, nu a semnat nici un contract cu SRL „Nordgaz Furnizare” privind livrarea gazelor naturale la preț redus pentru consumatorii din Găgăuzia.

„Pentru contractul de distribuție tot este termen. Poate să dureze până la o săptămână semnarea acestuia. Noi nu avem semnate nici contracte de distribuție, nici cereri din partea consumatorilor ca să se adreseze la Moldovagaz privind schimbarea furnizorului. Adresări poate și sunt, de exemplu, la Gaguz-Gaz, așa am înțeles, că li s-au adresat, dar la celelalte companii de distribuție nici adresări nu sunt. Eu nu am văzut. Configural încă nu sunt îndeplinite condițiile pentru ca pe 1 decembrie în Găgăuzia să ajungă gaz la preț redus”, a mai precizat șeful Moldovagaz.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 3 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 3 iulie în Istorie 3 iulie este a 184-a zi a calendarului gregorian și a 185-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 3 iulie 2024

Horoscop 3 iulie 2024 Leii atrag toate privirile, Capricornii pun sănătatea pe primul loc, potrivit stiripesurse. Horoscop 3 iulie 2024 pentru Berbec Ziua se anunță plină de...

Pearl Jam anulează mai multe date din turneu din cauza problemelor de sănătate

Pearl Jam anulează mai multe date din turneu din cauza problemelor de sănătate Trupa rock Pearl Jam a anulat mai multe date din turneul european...

Richard Gere face trecerea la televiziune şi se alătură serialului ‘The Agency’

Richard Gere face trecerea la televiziune şi se alătură serialului 'The Agency' Actorul american Richard Gere se va alătura distribuţiei serialului "The Agency", produs de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.