X

Parlicov: R. Moldova vrea să devină independentă energetic datorită interconectării cu România

R. Moldova vrea să devină independentă față de energia electrică livrată de Cuciurgan, datorită interconectării cu România.

Declarația aparține ministrul Energiei, Victor Parlicov, care a menționat că investițiile făcute pentru asigurarea securității energetice a R. Moldova, în special în domeniul interconectării sunt foarte importante.

Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

Parlicov s-a referit la construcția liniei Bălți-Suceava, precizând că lucrările se vor finaliza în 2027-2028, iar până în 2030 R. Moldova ar urma să aibă trei linii conectate la România, funcționale pe deplin.

„Vorbim despre o nouă conexiune. Despre ea se vorbea ipotetic cândva. Acum avem bani alocați de SUA în cadrul acelui program mare de sprijin pentru Republica Moldova, de 300 milioane de dolari. A fost incluse investiții pentru a treia linie de interconectare. Se definește acest traseu Chișinău-Strășeni-Iași. Ce e important pentru noi, să avem trei interconexiuni cu România, făcute în așa fel ca să putem activa stabil ca sistem energetic, chiar dacă rețeaua din Ucraina este pusă la pământ de Putin, chiar dacă cei din regiunea transnistreană își încep a face a de cap”, a declarat Parlicov.

Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

Tags: BalţichisinauMoldovaRomaniasuceava
Categorii: EconomieȘtirile zilei