Participarea Damascului la negocieri privind sudul Siriei este condiționată de rebeli și de retragerea americană dintr-o zonă de frontieră

Publicat:

Ministrul sirian de externe, Walid Mouallem, a legat participarea Damascului la negocieri privind soarta sudului ţării, controlat parţial de rebeli, de retragerea americană dintr-o altă regiune, situată la frontiera irakiano-iordaniană, transmite AFP, potrivit agerpres.

De mai multe săptămâni, armata siriană trimite întăriri în sudul ţării în vederea unei eventuale operaţiuni de dislocare a facţiunilor rebele.


Citește și: Entuziasm în Coreea după ultimul anunț al lui Trump

Acestea controlează în jur de 70% din provinciile sudice Deraa şi Qouneitra, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Gruparea jihadistă (SI) menţine o prezenţă limitată în sud-vestul provinciei Deraa.

Luni, Rusia, aliată a Damascului, a invitat SUA şi Iordania – cu care a fost deja încheiat, în iulie 207, un acord de încetare a focului în regiune – la o reuniune tripartită pentru discutarea unei eventuale reglementări negociate. Moscova a evocat acest subiect şi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

‘Nu credeţi toate discursurile care vorbesc despre un acord asupra sudului atât timp cât SUA nu şi-au retras forţele din baza de la Al-Tanaf’, a afirmat sâmbătă Walid Mouallem.

Coaliţia internaţională condusă de SUA utilizează această bază pentru a întreprinde operaţiunii împotriva Statului Islamic, şi tot acolo a antrenat rebeli sirieni.

Citește și:  Matteo Salvini afirmă că vrea să colaboreze strâns că omologii săi din UE

În ultimele luni, mai multe ciocniri au avut loc în zonă între forţele coaliţiei staţionate la Al-Tanaf şi trupele pro-regim.

Potrivit lui Mouallem, regimul sirian, care controlează peste 60% din teritoriu, va favoriza reglementarea situaţiei sudului ţării prin ‘acorduri de reconciliere’. ‘Vom acţiona la momentul oportun dacă această cale nu se dovedeşte concludentă’, a adăugat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.