Partidele politice din Bulgaria au ajuns la un compromis în vederea unui ‘guvern stabil’

Publicat:

Fostul comisar european Maria Gabriel, însărcinată cu negocierile politice din Bulgaria din partea conservatorilor, a anunţat luni un compromis cu tabăra liberală pentru a forma “un guvern stabil” şi a evita noi alegeri după doi ani de blocaj, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Am făcut cu toţii multe concesii”, a declarat ea într-o conferinţă de presă la Sofia.


Citește și :  Supravegherea aeriană a NATO pentru Marea Baltică va avea sediul în Letonia în 2024

În vârstă de 44 de ani, Maria Gabriel, care a demisionat din postul său de la Bruxelles săptămâna trecută, va fi într-o primă etapă vicepremier, sub conducerea cercetătorului de 60 de ani Nikolai Denkov, ales de coaliţia reformatoare liberală CC/BD.

Apoi, după nouă luni, ea va prelua conducerea.

“Am căutat o soluţie pentru a evita pericolul real de noi alegeri”, a declarat Denkov, prezent alături de Maria Gabriel.

Afectată de instabilitate, Bulgaria a organizat la 2 aprilie al cincilea scrutin legislativ din ultimii doi ani, diferitele formaţiuni politice nereuşind să se pună de acord.

Cu excepţia unei scurte perioade la putere a liberalilor, Bulgaria a cunoscut o succesiune de guverne interimare numite de şeful statului.

Plasat pe primul loc la ultimul scrutin, partidul conservator GERB, condus de fostul premier Boiko Borissov, a desemnat-o la 10 mai pe Maria Gabriel să găsească o soluţie, evidenţiind profilul său consensual.

Citește și :  Incendiu de proporţii în capitala Filipinelor! O clădire istorică a luat foc (VIDEO)!

Slăbită de aceste turbulenţe, această naţiune de 6,5 milioane de locuitori a trebuit să renunţe la aderarea la zona euro în 2024. Bulgaria nu a reuşit nici să adopte un buget şi, de asemenea, întârzie în a lua măsurile necesare pentru a obţine toate fondurile europene din planul de redresare post-COVID.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.