Partidele pro-Iran denunţă o ‘manipulare’ şi o ‘escrocherie’ în alegerile din Irak

Publicat:

Mai multe partide şiite pro-Iran din Irak, în recul accentuat în urma alegerilor legislative, au anunţat marţi că vor contesta rezultatele, denunţând o “manipulare” şi o “escrocherie”, informează AFP, potrivit agerpres.

A doua forţă în cadrul vechiului parlament, Alianţa Cuceririi, care reprezintă foştii paramilitari din Hashd al-Shaabi, a înregistrat un regres accentuat, ajungând de la 48 de locuri la circa 10, potrivit unor observatori.


Citește și : Financial Times spune că europenii ar trebui să ‘se pregătească pentru remodelarea demografică de către arabi și asiatici’

Această tabără politică, aliată cu Iranul, rămâne un actor important pe scena politică irakiană.

Marele câştigător al scrutinului de duminică pare a fi curentul condus de liderul şiit Moqtada al-Sadr. Reprezentanţi ai acestuia au susţinut luni că sunt prima forţă în noul parlament, revendicând peste 70 de locuri din totalul celor 329 pe care le numără Parlamentul Irakului.

“Vom contesta rezultatele” preliminare anunţate de Comisia Electorală luni şi “le vom respinge”, a anunţat într-un comunicat structura de coordonare ce reuneşte mai multe partide şiite, printre care Alianţa Cuceririi şi susţinătorii fostului premier Haider al-Abadi (2014-2018). “Vom lua toate măsurile disponibile pentru a împiedica manipularea voturilor”, continuă aceasta.

Alegerile legislative au fost “cea mai mare escrocherie şi înşelătorie din istoria modernă căreia i-a căzut victimă poporul irakian”, a acuzat Abou Ali Al-Askari, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Hezbollah, una dintre cele mai puternice facţiuni din Hashd al-Shaabi. “Fraţii din Hashd al-Shaabi sunt principalele ţinte. Pentru a-i elimina, s-au dat bani celor care vor locuri în parlament”, a adăugat el într-un comunicat, îndemnând facţiunile “să se pregătească să-şi apere entitatea”.

În 2018, candidaţii Hashd au obţinut 48 de locuri, pe valul victoriei împotriva grupării Stat Islamic (SI), după ce combatanţii săi au contribuit la înfrângerea organizaţiei jihadiste. Estimări bazate pe rezultatele preliminare nu le acordă acum decât vreo zece locuri, chiar dacă tradiţionalul joc al alianţelor le-ar putea întări tabăra.

O altă tendinţă remarcată este ascensiunea Alianţei Statului de Drept al fostului premier Nouri al-Maliki (2006-2014), aliat al forţelor pro-Iran. Formaţiunea sa poate conta pe circa 30 de locuri în noul parlament.

Citeşte şi: Documente secrete din PCC: China se pregăteşte de un FOCAR de covid la scară largă – Black News

Analiştii cred că dincolo de repartizarea locurilor, absenţa unei majorităţi clare în cadrul parlamentului fragmentat va obliga diferitele facţiuni să negocieze alianţe înainte de a se pune de acord asupra unui prim-ministru.

Alegerile legislative care au avut loc duminică în Irak au fost marcate de un absenteism record.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.