Partidul Likud al premierului israelian Netanyahu scade puternic în preferinţele alegătorilor (sondaj)

Publicat:

Susţinerea electoratului pentru partidul de dreapta Likud al premierului israelian Benjamin Netanyahu a scăzut abrupt, arată un sondaj de opinie ale cărui rezultate au fost preluate luni de Reuters, potrivit agerpres.

Conform consultării comandate de televiziunea de ştiri Canalul 13, dacă în Israel s-ar organiza alegeri acum, Likud ar pierde o treime din mandatele de deputaţi şi nu ar mai putea alcătui o majoritate parlamentară alături de aliaţii de extremă dreaptă.


Citește și: Taiwanul ‘condamnă energic manevrele provocatoare’ ale Chinei

În noiembrie anul trecut, formaţiunea prim-ministrului a ocupat 32 din cele 120 de locuri în legislativ, însă acum ar rămâne doar cu 20, iar coaliţia naţionalist-religioasă de guvernământ ar avea doar 46 de parlamentari, în loc de 64 pe care contează acum.

Sondajul citat arată că platforma de centru-dreapta a fostului ministru al apărării Benny Gantz s-ar clasa pe primul loc într-o nouă confruntare electorală, cu 29 de locuri în parlament. Pe locul al doilea ar fi formaţiunea de centru a lui Yair Lapid, cu 21.

Guvernul a fost nevoit să suspende o reformă justiţiei care i-ar fi întărit controlul asupra Curţii Supreme; inţiativa a fost puternic contestată şi a divizat societatea israeliană. După săptămâni de proteste de stradă în întreaga ţară, Netanyahu a acceptat un dialog cu opoziţia, pentru a se ajunge la un compromis. Susţinătorii reformei sunt de părere că aceasta ar restabili echilibrul între puterile din stat; criticii consideră că modificările propuse ar slăbi puterea judiciară şi ar acorda puteri nelimitate guvernului.

În acelaşi timp, escaladează violenţele în conflictul cu palestinienii, în care şi-au pierdut viaţa în ultimul an 250 dintre aceştia şi 42 de cetăţeni israelieni şi străini. Raidurile de săptămâna trecută ale poliţiei israeliene la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim au fost urmate de tiruri de rachete asupra teritoriului israelian, la care forţele armate au răspuns cu bombardamente în Gaza, sudul Libanului şi Siria.

În acest context, peste două treimi din cetăţenii cu drept de vot dezaprobă activitatea lui Netanyahu.

Citește și: Beijingul avertizează: Independenţa Taiwanului este incompatibilă cu pacea

 

Despre performanţele premierului, 71% din cei 699 de israelieni care au răspuns că “nu sunt bune” şi doar 20% le-au apreciat ca “bune”.

Boaz Bismuth, reprezentant al Likud, a respins demersul de consultare coordonat de Camil Fuchs. “A existat o consultare uimitoare şi foarte, foarte fiabilă în 1 noiembrie, eu încă mă bazez pe ea”, a declarat el luni postului de radio al armatei israeliene, referindu-se la alegerile parlamentare prin care a luat sfârşit un blocaj politic ce a obligat la cinci scrutinuri în mai puţin de patru ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.