Partidul preşedintelui câştigă alegerile din Mexic, dar pierde majoritatea în legislativ

Publicat:

Partidul Morena (Mişcarea de regenerare naţională, de stânga) al preşedintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador şi aliaţii săi şi-au menţinut majoritatea absolută de jumătate plus unu din fotoliile de deputaţi la alegerile de la jumătatea mandatului desfăşurate duminică, indică rezultatele preliminare anunţate de Institutul Naţional Electoral (INE), transmit Reuters şi EFE, potrivit agerpres.

Partidul preşedintelui nu va mai dispune însă pentru a doua jumătate a mandatului de majoritatea calificată de două treimi de care se bucura până acum, ceea ce poate pune sub semnul întrebării accelerarea reformelor constituţionale susţinute de şeful statului, dacă aceste rezultate se confirmă.


Citeşte şi: Liderul Boko Haram S-A SINUCIS – Black News

Potrivit INE, coaliţia preşedintelui, Împreună facem istorie, va deţine în continuare peste cele 251 de mandate din totalul de 500 – cu 190 până la 203 deputaţi pentru Morena (faţă de 253 înainte de alegeri), între 40 şi 48 pentru Partidul Verde şi între 35 şi 41 pentru Partidul Muncii.

INE a mai estimat că trei formaţiuni de opoziţie, Partidul acţiunii naţionale (PAN), Partidul revoluţionar instituţional (PRI) şi Partidul revoluţiei democratice, care s-au prezentat la scrutin într-o coaliţie, vor obţine între 181 şi 213 locuri, de la 139 cât aveau în total.

Institutul Naţional Electoral mexican a informat de asemenea că participarea la scrutinul de duminică a fost mai ridicată decât la alegerile din 2015, situându-se între 51,7% şi 52.5% faţă de 47,7% acum şase ani.

Citeşte şi: Doi morţi şi cinci răniţi după explozia unei maşini-capcană în Libia (VIDEO) – Black News

Peste 93 de milioane de mexicani au fost chemaţi la urne duminică pentru înnoirea Camerei Deputaţilor, a 15 din cele 32 posturi de guvernator, a 30 de adunări legislative locale şi a peste 1900 de consilii municipale, fiind considerate cele mai mari alegeri din istoria Mexicului, notează EFE.

Scrutinul a fost precedat de o campanie deosebit de violentă, fiind înregistrate un număr record de peste 910 agresiuni împotriva politicienilor, dintre care 91 asasinate, inclusiv 36 candidaţi. Chiar în timpul scrutinului, duminică, în birouri de vot din Tijuana, oraş situat la graniţa cu SUA, au avut loc două incidente macabre: într-unul din cazuri, la circa o oră după deschiderea secţiei de votare, un bărbat s-a apropiat şi a aruncat un cap de om în interior, iar peste câteva ore, într-un alt birou din aceeaşi zonă, un bărbat a lăsat lângă urna de vot o cutie cu un cap şi alte resturi umane.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.