X

Patinatoarea rusă Kamila Valieva, suspendată patru ani pentru dopaj. Kremlin: ‘ O decizie politică’

Patinatoarea rusă Kamila Valieva, suspendată patru ani pentru dopaj. Kremlin: ‘ O decizie politică’

Kremlinul a calificat luni drept “politică” decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de a o suspenda timp de patru ani pe tânăra patinatoare rusă Kamila Valieva, al cărei test pozitiv pentru o substanţă interzisă a declanşat un uriaş scandal în timpul Jocurilor Olimpice 2022 de la Beijing, informează AFP.

“Desigur că nu suntem de acord cu această decizie. Din punctul meu de vedere, aceasta este o decizie politică”, a afirmat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit stiripesurse.

Citește și : Moldova va avea un minister al Apărării Naționale. Instituția va fi redenumită, exact ca în România

Kamila Valieva a fost condamnată la patru ani de suspendare începând cu 25 decembrie 2021, a anunţat luni TAS.

Kamila Valieva, în vârstă acum de 17 ani, pe care Agenţia rusă antidoping (RUSADA) decisese iniţial să nu o sancţioneze pe motiv că nu a comis “nicio greşeală sau neglijenţă”, este descalificată retroactiv pentru toată această perioadă, a adăugat TAS.

Valieva a fost testată pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă, cu ocazia unui control efectuat în decembrie 2021, în timpul campionatelor naţionale ale Rusiei, dar rezultatul a fost făcut cunoscut doar pe 8 februarie, la o zi după ce adolescenta a ajutat echipa Rusiei să cucerească aurul la Jocurile Olimpice de la Beijing.

În apărarea sa, Valieva a spus că testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminări accidentale, în condiţiile în care bunicul ei, care o ducea în fiecare zi la antrenamente, urma la momentul respectiv un tratament cu trimetazidină, substanţă depistată într-o concentraţie mică în eşantioanele patinatoarei.

În timpul Jocurilor de la Beijing, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis să nu atribuie medalii pentru concursul de patinaj artistic pe echipe până când cazul Valieva nu va fi rezolvat.

TAS, la finalul unei audieri cu porţile închise, care a început în septembrie anul trecut şi s-a reluat în noiembrie, a estimat luni că Valieva “nu a fost în măsură să stabilească”, cu dovezi suficient de convingătoare, că nu s-a dopat “intenţionat”.

Afacerea, care nu s-a încheiat încă, a stârnit un scandal în timpul JO de la Beijing deoarece a trecut mult timp între prelevarea de probe de către Agenţia rusă antidoping (RUSADA) pe 25 decembrie 2021 şi analiza efectuată de către laboratorul de la Stockholm aprobat de AMA/WADA.

Citește și : CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

Valieva mai are posibilitatea de a se adresa Tribunalului Federal Elveţian în termen de 30 de zile, doar pentru motive juridice limitate.

Tags: BeijingDmitri PeskovKamila ValievasuspendareTASVladimir Putin
Sport