Patru candidați la funcția de procuror general. Lista participanților, publicată de CSP

Publicat:

Patru candidați la funcția de procuror general

Patru persoane s-au înscris în concursul pentru funcția de procuror general, care a fost anunțat după ce precedentul concurs a fost amânat în urma unui scandal. Lista participanților a fost publicată de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) la 15 mai.

Potrivit comunicatului CSP, în concurs s-au înscris:


  • Octavian Iachimovschi, adjunct interimar al procurorului-sef al Procuraturii Anticorupție;
  • Alexandru Cernei – procuror la Procuratura Anticorupție;
  • Ion Munteanu – procuror general interimar;
  • ​ Grigore Vornicescu – fost lector universitar.

După recepționarea dosarelor candidaților, membrii CSP vor verifica dacă aceștia sunt eligibili și vor solicita informații suplimentare despre ei de la organele abilitate. În baza acestor informații, CSP va decide pe cine va admite la proba interviului, potrivit moldova.europalibera.org.

Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Câștigătorul acestei etape va fi verificat de comisia vetting și, dacă va primi un aviz pozitiv de la comisie, atunci candidatura lui va putea fi examinată de șefa statului.

Conform legii, președinta are dreptul să respingă o singură dată candidatura propusă. Dacă CSP va înainta același candidat a doua oară, ea va fi obligată să aprobe numirea în funcție.

Concursul anulat

Precedentul concurs la funcția de procuror general a fost anulat în urma unui scandal. Atunci, la etapa interviului au fost admiși procurorii Ion Munteanu, Igor Demciucin, Octavian Iachimovschi și juristul Andrei Coca. După audierea candidaților, СSP a anunțat că îl va trimite la vetting pe Octavian Iachimovschi.

Peste câteva zile, membrii CSP au mai verificat o dată notele candidaților și au constatat că procurorul general interimar, Ion Munteanu, a fost notat de Olesea Vîrlan cu 3,5 puncte, pe când ceilalți membri i-au pus note mai mari, de la 7,33 până la 9,16. CSP a decis să anuleze concursul. Ulterior, Vîrlan a explicat că i-a acordat lui Munteanu „din greșeală” 3,5 puncte în loc de 8,5 și și-a dat demisia din CSP. Locul ei în consiliu a fost ocupat de o altă procuroare – Mariana Cherpec.

Pe 1 martie, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a inițiat un proces penal pentru a afla de ce a fost anulat concursul, iar pe 15 aprilie a anunțat că nu vede motive pentru un dosar penal. Totuși, Dragalin a ajuns la concluzia că Olesea Vîrlan ar fi acționat cu rea-credință „în interesul” fostului membru al CSP Andrei Roșca, care îi este „persoană apropiată”.

„El avea un interes de răzbunare împotriva lui Ion Munteanu, din motiv că nu i-a oferit acestuia funcția vacantă de adjunct al procurorului general”, a anunțat atunci Procuratura Anticorupție.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce, pe 26 septembrie 2023, președinta Maia Sandu l-a eliberat din funcție pe Alexandr Stoianoglo. În mai 2022, CSP a propus șefei statului să-l demită pe Stoianoglo, după ce o comisie specială i-a evaluat performanțele și i-a dat calificativul „nesatisfăcător”.

Pe 9 noiembrie 2023, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul în baza cărui Stoianoglo a fost evaluat. Fostul procuror general a contestat în instanță decretul prezidențial. O decizie încă nu a fost pronunțată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elicopterul președintelui iranian Raisi a luat foc după ce s-a ciocnit de un munte (raport)

Elicopterul președintelui iranian Raisi a luat foc după ce s-a ciocnit de un munte (raport) Elicopterul lui Raisi a luat foc abia după o coliziune...

Polonia şi Grecia cer un ‘scut’ antiaerian în Uniunea Europeană

Polonia şi Grecia cer un 'scut' antiaerian în Uniunea Europeană Polonia şi Grecia au cerut joi Uniunii Europene (UE) să se doteze cu un ”scut”...

Serebrian: Orice statut agreat al regiunii transnistrene trebuie să fie garantat de Constituția R.Moldova

Serebrian: Orice statut agreat al regiunii transnistrene trebuie să fie garantat de Constituția R.Moldova Formatul de negocieri privind soluționarea conflictului transnistrean, 1+1, ar fi mai...

Ministrul Alaiba admite: Economia R.Moldova parcurge o perioadă nu tocmai bună

Ministrul Alaiba admite: Economia R.Moldova parcurge o perioadă nu tocmai bună Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba admite că economia Republicii Moldova parcurge o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.