Patru morți şi mai mulți dispăruți în alunecările de teren provocate de taifunul Yutu în Filipine

Publicat:

Patru persoane au decedat şi cel puţin 31 au fost prinse într-o alunecare de teren produsă marţi într-o regiune muntoasă din Filipine, în timp ce arhipelagul a fost lovit de taifunul Yutu, care a provocat rafale puternice de vânt şi ploi abundente, au anunţat autorităţile, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

Yutu, cel de-al 18-lea taifun care afectează Filipine anul acesta, s-a abătut asupra insulei principale Luzon cu vânt de până la 140 km/h şi 230 km/h la rafală, după care a luat-o spre vest, peste Marea Chinei de Sud, a anunţat agenţia meteorologică naţională.


Citește și : NATO şi Rusia se reunesc miercuri pentru a evita o nouă cursă a înarmărilor în Europa

Drumurile blocate de pământul prăbuşit au împiedicat echipele de intervenţie să ajungă la cele 31 de persoane surprinse, în cursul după-amiezii, de o alunecare de teren care a înghiţit o clădire aparţinând autorităţilor locale din provincia Mountain, au precizat autorităţile.

O altă alunecare de teren, în provincia învecinată Ifugao, a provocat moartea unui bărbat de 48 de ani şi a trei copii cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani, potrivit unui raport al poliţiei.

Taifunul, botezat Rosita de autorităţile filipineze, vine la doar şase săptămâni după taifunul deosebit de puternic Mangkhut, care a provocat precipitaţii însemnate în Luzon şi alunecări de teren în care au murit peste 70 de persoane în regiunea muntoasă Cordillera.

Ca o primă măsură, elicoptere cu echipe de intervenţie şi câini salvatori vor ajunge la cele 31 de persoane prinse de alunecarea de teren, printre care se aflau antreprenori din domeniul construcţiilor, gardieni şi persoane care se adăposteau de furtună, a spus Ruben Carandang, şeful departamentului de apărare civilă din Cordilleras.

Înregistrările difuzate de televiziunile locale arată copaci care se înclină din cauza rafalelor, precipitaţii abundente şi obiecte plutind purtate prin aer de vântul puternic.

Televiziunea locală a relatat că o persoană a fost electrocutată mortal, iar o alta a fost dată dispărută în Isabela, provincia unde Yutu a atins ţărmul.

Mii de oameni au fost evacuaţi din calea taifunului înainte ca acesta să ajungă luni pe uscat, după ce au fost emise mai multe avertizări de alunecări de tern şi valuri de până la trei metri.

Yutu a pierdut substanţial din intensitate începând cu data de 24 octombrie, când a lovit cu rafale de vânt de până la 270 de km/h Saipan şi Tinian, două insule din Marianele de Nord.

Citește și : ONU cere participarea unor experţi internaţionali la ancheta asupra uciderii jurnalistului Khashoggi

A fost cea mai puternică furtună care a lovit acest arhipelag în ultimii 50 de ani, omorând o femeie şi rănind peste 130 de persoane.

Marţi seară, Yutu a fost retrogradat la furtună de categoria 2, cu vânturi de maximum 110 km/h şi rafale de până la 135 de km/h, a anunţat agenţia meteorologică PAGASA.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Eurobarometru: Aproape 70% dintre români se declară optimiști cu privire la viitorul UE, peste media blocului comunitar

Eurobarometru: Aproape 70% dintre români se declară optimiști cu privire la viitorul UE, peste media blocului comunitar Aproape 70% dintre români se declară optimiști cu...

Cel puţin 26 de morţi şi 160 de spitalizări în Iran în urma consumului de băuturi alcoolice ilegale

Cel puţin 26 de morţi şi 160 de spitalizări în Iran în urma consumului de băuturi alcoolice ilegale Cel puţin 26 de persoane au murit...

Asteroidul care a ucis dinozaurii în urmă cu 66 de milioane de ani nu a fost singur

Asteroidul care a ucis dinozaurii în urmă cu 66 de milioane de ani nu a fost singur Asteroidul uriaș care a lovit Pământul și a...

O regiune din Belgia va interzice folosirea telefoanelor mobile în şcoli

O regiune din Belgia va interzice folosirea telefoanelor mobile în şcoli Guvernul regiunii belgiene Valonia a votat miercuri pentru interzicerea folosirii în scopuri recreaţionale a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.