PE aprobă primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor

Publicat:

PE aprobă primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor

Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri, cu 522 voturi, primele norme europene privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Citește și: Liderii mai multor formațiuni politice cer punerea sub învinuire a asociaților fugarului Șor


Directiva solicită legi mai stricte împotriva violenței cibernetice, o asistență mai bună acordată victimelor și măsuri de prevenire a violului. Noile norme urmăresc să prevină violența de gen și să protejeze victimele, în special femeile și victimele violenței domestice.

Noile norme interzic mutilarea genitală a femeilor și căsătoria forțată și includ orientări specifice pentru infracțiunile comise online, cum ar fi divulgarea informațiilor private și exhibiționismul cibernetic.

Noua legislație va include o listă mai cuprinzătoare a circumstanțelor agravante pentru infracțiunile pasibile de pedepse mai grave, cum ar fi infracțiunile împotriva personalităților publice, a jurnaliștilor sau a apărătorilor drepturilor omului. Pe lista circumstanțelor agravante se află și intenția de a pedepsi victimele în funcție de sexul lor, orientarea sexuală, culoarea pielii, religie, origine socială sau convingeri politice, precum și dorința făptuitorului de a-și menține sau recăpăta onoarea.

„Astăzi, Parlamentul a făcut primii pași pentru a transforma Europa în primul continent din lume care pune capăt violenței împotriva femeilor”, a declarat eurodeputata Frances Fitzgerald.

Siguranța și starea de bine a victimelor trebuie să aibă prioritate, inclusiv prin accesul la adăposturi sigure. Victimele ar trebui să beneficieze de acces la îngrijiri medicale, inclusiv la servicii de sănătate sexuală și reproductivă. Autoritățile statelor membre vor avea mai multe obligații în materie de raportare și de colectare a probelor. Ele vor trebui și să sensibilizeze publicul cu privire la faptul că actele sexuale neconsensuale sunt considerate infracțiuni.

Noile norme vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea la dispoziție trei ani pentru a pune în aplicare dispozițiile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

De Paşti se prevede vreme generoasă, în special fără precipitaţii

De Paşti se prevede vreme generoasă, în special fără precipitaţii Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță pentru astăzi şi de Paşti vreme generoasă, în special...

VIDEO/ Imagini cu pregătirile de Paște din anul 1941

VIDEO/ Imagini cu pregătirile de Paște din anul 1941 Imagini cu pregătirile de Paște din anul 1941 au fost postate de Cineclic pe pagina de Facebook,...

Avertisment ONU: Operațiunea Rafah ar putea fi un ‘măcel’

Avertisment ONU: Operațiunea Rafah ar putea fi un 'măcel' Operațiunea Rafah ar putea fi un „măcel”, susține un oficial ONU. În oraș se adăpostesc sute...

Scrisori false transmise din numele Ministerului Finanțelor. Ce spun autoritățile

Scrisori false transmise din numele Ministerului Finanțelor. Ce spun autoritățile Ministerul Finanțelor avertizează despre scrisori false transmise din numele instituției cu scop de înșelăciune, care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.