Pe ce au cheltuit moldovenii banii în anul 2023

Publicat:

Pe ce au cheltuit moldovenii banii în anul 2023

În 2023, veniturile disponibile ale populației în medie pe o persoană pe lună au constituit 4915,6 lei, fiind în creștere cu 15,6% față de anul precedent, conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS). Iar cheltuielile medii lunare de consum ale populației, în anul 2023, au constituit în medie pe o persoană 4248,4 lei, cu 14,5% mai mult comparativ cu nivelul anului precedent.

Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit a populației, cu o pondere de 52,5% în veniturile totale, înregistrând o creștere cu 1,8 puncte procentuale față de anul 2022, potrivit zdg.md.


Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

De asemenea, o pondere importantă în veniturile disponibile medii lunare ale populației o dețin în continuare prestațiile sociale, care au constituit 20,7% sau cu 0,4 puncte procentuale mai mult față de anul 2022.

Transferurile bănești din afara țării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, în anul 2023 acestea au reprezentat 11,1% în veniturile totale sau cu 1 punct procentual mai puțin comparativ cu anul 2022.

În 2023, cheltuielile medii lunare de consum ale populației au constituit în medie pe o persoană 4248,4 lei, cu 14,5% mai mult comparativ cu nivelul anului precedent.

Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de produse alimentare – 39,7%, plățile pentru locuință, apă, electricitate și gaze – 17,6%, procurarea de îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,8%.

Celelalte cheltuieli au fost direcționate pentru achitarea serviciilor de transport (7,0%), mobilier, dotarea și întreținerea locuinței (5,3%), sănătate (4,4%), telecomunicație (4,3%), etc.

Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

Conform datelor BNS, comparativ cu anul 2022, ponderea cheltuielilor pentru locuință, apă, electricitate și gaze s-a majorat cu 1,3 puncte procentuale, iar ponderea cheltuielilor pentru restaurante și hoteluri – cu 1,0 punct procentual.

În același timp, s-a diminuat ponderea cheltuielilor pentru produse alimentare și băuturi nealcoolice cu 1,4 puncte procentuale, sănătate – cu 0,7 puncte procentuale, îmbrăcăminte și încălțăminte – cu 0,6 puncte procentuale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alexandru Balan: Sunt suspiciuni evidente în activitatea managerială a SIS

Alexandru Balan: Sunt suspiciuni evidente în activitatea managerială a SIS Alexandru Balan, expert în securitate, susține că aspectul preventiv în activitatea Serviciului de Informații și...

Trump joacă strategic și refuză să participe la dezbateri cu Kamala Harris

Trump joacă strategic și refuză să participe la dezbateri cu Kamala Harris Donald Trump consideră "nepotrivit" să participe la dezbateri cu Kamala Harris atât timp...

A încercat să transporte ilicit prin vamă piese auto

A încercat să transporte ilicit prin vamă piese auto Funcționarii postului vamal Leușeni au supus controlului de specialitate un mijloc de transport de model “Land...

A amenajat un perete dublu în microbuz și intenționa să transporte ilicit marfă din Rusia

A amenajat un perete dublu în microbuz și intenționa să transporte ilicit marfă din Rusia Funcționarii postului vamal Leușeni au supus controlului de specialitate un...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.