Pentagonul adoptă ‘principii etice’ pentru folosirea inteligenţei artificiale

Publicat:

Pentagonul a anunţat luni adoptarea de ‘principii etice’ pentru folosirea de către forţele armate a inteligenţei artificiale, o măsură care urmăreşte în special să îi convingă pe angajaţii giganţilor tehnologici americani să colaboreze cu militarii, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Inteligenţa artificială va schimba multe lucruri în câmpul de luptă în viitor, însă nimic nu va schimba angajamentul de neclintit al Americii de a se comporta responsabil şi legal”, a transmis secretarul american al Apărării, Mark Esper.


Citeşte şi: Franţa ajută cu 90 de milioane de euro viitoarea Academie a OMS

Pentagonul, care critică regulat utilizarea, pe care o consideră poliţienească, a recunoaşterii faciale în China, s-a angajat în special să utilizeze inteligenţa artificială în scopuri “explicite şi bine definite”, se arată într-un comunicat.

Aceste echipamente “inteligente”, care obţin singure, prin experienţă, capacităţile necesare de a îndeplini sarcinile care le sunt atribuite, vor fi de asemenea “fiabile”, iar specificaţiile lor vor fi transparente, dă asigurări armata americană.

De asemenea, ele vor fi “guvernabile”, adică vor putea fi dezactivate în cazul unei funcţionări necorespunzătoare.

Chestiunea armelor autonome rămâne un subiect de dezbatere în cadrul Pentagonului, unde principiul de bază este că fiinţa umană trebuie să deţină controlul, adică maşina însăşi nu poate lua decizia de a trage asupra unei ţinte.

Aceste principii au fost definite după 15 luni de consultări cu reprezentanţi ai giganţilor tehnologici americani, ai marilor universităţi şi ai administraţiei, sub conducerea lui Eric Schmidt, fost vicepreşedinte al consiliului de administraţie al Google.

Citeşte şi: Nouă combatanţi ai Damascului au fost ucişi în nord-vestul Siriei

Sub presiunea angajaţilor săi, Google a renunţat în 2018 la un contract cu Pentagonul menit a ajuta dronele să distingă mai bine obiectele de oameni cu ajutorul inteligenţei artificiale, un proiect numit ‘Maven’.

“Dacă am fi avut principiile etice privind inteligenţa artificială în urmă cu trei ani (la lansarea proiectului Maven) şi dacă am fi fost transparenţi asupra a ceea ce încercăm să facem, poate că rezultatul ar fi fost diferit”, a comentat generalul Jack Shanahan, responsabil cu inteligenţa artificială în cadrul Pentagonului, prezentând noile principii presei. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Bolea și „Pobeda” au mers la CEC. Promit restabilirea relațiilor cu Rusia și statutului limbii ruse

Bolea și „Pobeda” au mers la CEC. Promit restabilirea relațiilor cu Rusia și statutului limbii ruse Reprezentanții Blocului „Pobeda” au mers la Comisia Electorală Centrală...

Sexgate la SNSPA, feminista care tace și salvarea politică

Sexgate la SNSPA, feminista care tace și salvarea politică În România, una din două studente sau eleve e hărțuită sexual. La SNSPA fostele absolvente fac...

Geniștii Armatei Naționale au dezamorsat luna trecută 45 de obiecte explozive și 500 de cartușe

Geniștii Armatei Naționale au dezamorsat luna trecută 45 de obiecte explozive și 500 de cartușe Geniștii Armatei Naționale au lichidat, pe parcursul lunii iulie, 45...

Biserica Română propune canonizarea a trei personaje antisemite

Biserica Română propune canonizarea a trei personaje antisemite Patriarhia Bucureștilor își menține poziția în ciuda protestului unor specialiști în istoria Holocaustului. Biserica Română a aprobat de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.