Pentru prima dată, ‘Opţiunea NATO’ obține majoritatea în parlamentul suedez

Publicat:

‘Opţiunea NATO’ a obţinut, pentru prima dată în istoria Suediei, o majoritate în parlamentul de la Stockholm, ceea ce înseamnă că ţara scandinavă nu renunţă la posibilitatea de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, transmite joi euractiv.com.

În 1949, Suedia a optat să nu adere la NATO şi şi-a declarat o politică de nealiniere pe timp de pace şi de neutralitate pe timp de război. Totuşi, începând din anii ’90 a avut loc o dezbatere activă asupra chestiunii aderării la Alianţă.


Democraţii Suedezi (al doilea mare partid de opoziţie), s-a alăturat restului opoziţiei – Partidul Moderat, creştin-democraţii şi liberalii – în privinţa apărării, potrivit cotidianului de largă circulaţie Svenska Dagbladet.

Guvernul minoritar format din Partidul Social-Democrat şi Verzi doreşte însă să continue politica tradiţională de neliniere militară strictă.

Potrivit poziţiei oficiale a formaţiunii Democraţii Suedezi, aderarea la NATO trebuie să fie decisă prin referendum şi făcută printr-o decizie comună cu Finlanda.

Cele două ţări iau parte din 1994 la Parteneriatul pentru Pace, program menit să sporească încrederea şi interoperabilitatea între ţările NATO şi cele non-membre sau potenţial candidate.

NATO are în prezent 30 de state membre, cel mai recent intrat fiind Macedonia de Nord.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.