Pentru testarea Covid, nasul poate să nu fie întotdeauna cea mai bună soluţie

Publicat:

În ultimii doi ani, diagnosticarea unei infecții cu coronavirus a necesitat adesea o probă colectată din nas. Lucrătorii din domeniul sănătății au introdus tampoane subțiri adânc în orificiile căilor nazale ale americanilor, în timp ce trusele de testare la domiciliu ne-au cerut să stăpânim învârtirea dublă nară superficială, transmite The New York Times.

„Abordarea tradițională de diagnosticare a infecțiilor respiratorii a fost de a merge după nas”, a spus dr. Donald Milton, expert în viruși respiratori la Universitatea din Maryland.


Dar răspândirea rapidă a variantei omicron și întrebările legate de sensibilitatea testelor la domiciliu au reaprins o dezbatere asupra faptului dacă cel mai bun mod de a detecta virusul este prelevarea din alt loc: gura.

„Virusul apare mai întâi în gură și gât”, a spus Milton. „Asta înseamnă că abordarea pe care o adoptăm pentru testare are probleme.”

Colectarea de mostre de salivă sau tamponarea interiorului gurii ar putea ajuta la identificarea persoanelor care sunt infectate cu virusul cu câteva zile mai devreme decât o fac tampoanele nazale, sugerează unele cercetări.

Știința este încă în evoluție, iar datele prezintă o imagine complexă, sugerând că testele pe bază de salivă au limitări proprii. Multe laboratoare nu sunt în prezent înființate pentru a procesa saliva și nici testele antigene la domiciliu disponibile în Statele Unite nu sunt autorizate pentru aceasta.

Dar chiar și scepticii privind saliva recunosc că specimenele orale au câteva avantaje unice. Și cu omicron în plin elan, unii experți spun că companiile de testare, laboratoarele și oficialii federali ar trebui să lucreze mai urgent pentru a determina cele mai bune locuri de colectare și tipuri de mostre pentru depistarea virusului.

„Trebuie să fim adaptabili”, a spus Anne Wyllie, microbiolog la Școala de Sănătate Publică Yale, care este unul dintre dezvoltatorii SalivaDirect, un protocol necomercial de testare a reacției în lanț a polimerazei (sau PCR). „Văd atât de multe laboratoare sau guverne care sunt atât de concentrate pe un anumit tip de eșantion sau pe un anumit test încât, chiar și cu schimbarea datelor sau a preferințelor de testare, nu fac adaptările necesare la programele lor de testare.”

Cazul pentru Saliva

Oamenii de știință au început să investigheze testarea salivei în primele luni ale pandemiei. Ei erau dornici să găsească o metodă de testare care să fie mai confortabilă decât tampoanele nazofaringiene profunde care erau standardul la acea vreme și care să nu necesite lucrători calificați în domeniul sănătății sau tampoane nazale, ambele fiind insuficiente. Cu salivă, oamenii ar putea pur și simplu să scuipe într-un tub și să-l predea pentru procesare.

Unii profesioniști din laborator au fost sceptici că testarea salivei ar fi o modalitate fiabilă de a detecta infecția.

„Inițial, au existat îngrijorări că saliva nu era proba standard de aur, că nu era cea mai sensibilă probă”, a spus Glen Hansen de la laboratorul de microbiologie clinică și diagnosticare moleculară de la Centrul Medical al Comitatului Hennepin din Minnesota.

Dar până în toamna anului 2020, zeci de studii sugerau că saliva este un eșantion potrivit pentru testare.

„Există un număr tot mai mare de dovezi că cel puțin, saliva are performanțe bune – este la fel de bună, dacă nu mai bună, atunci când este colectată corespunzător, când este procesată corespunzător”, a spus Wyllie.

De asemenea, au apărut dovezi că virusul tinde să apară în salivă înainte de a se acumula în nas, sugerând că mostrele de salivă ar putea fi cea mai bună modalitate de a detecta infecțiile devreme.

Milton și colegii săi au descoperit recent că în cele trei zile înainte de apariția simptomelor și în cele două zile de după, probele de salivă au conținut de aproximativ trei ori mai mult virus decât probele nazale și au fost de 12 ori mai multe șanse să producă un rezultat PCR pozitiv. După aceea, totuși, în nas au început să se acumuleze mai mulți virusuri, potrivit studiului, care nu a fost încă publicat într-un jurnal științific.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat acum numeroase teste PCR pe bază de salivă, care s-au dovedit populare pentru screening-ul elevilor din școli.

„Saliva s-a dovedit într-adevăr a fi un tip de eșantion valoros și unul care a fost susținut din ce în ce mai mult ca eșantion de testare primară”, a spus Hansen.

Avantajele salivei pot fi mai pronunțate cu omicron, care pare să se replice mai repede în tractul respirator superior și să aibă o perioadă de incubație mai scurtă decât variantele anterioare. Orice metodă de testare care poate detecta virusul mai devreme este deosebit de valoroasă, au spus experții.

„Cred că omicron a schimbat într-adevăr jocul de testare din cauza a cât de repede se reproduce virusul și cât de repede se răspândește”, a spus dr. Robby Sikka, care conduce Grupul de lucru pentru sport și societate pentru COVID-19 și care a contribuit la aducerea testării salivei în NBA în 2020. (Atât Sikka, cât și Wyllie sunt membri neplătiți ai consiliului de administrație pentru SalivaDirect.)

Unii experți au teoretizat, de asemenea, că omicronul poate fi mai bun la replicarea în celulele gurii și gâtului decât au fost alte variante.

O echipă de cercetători sud-africani a descoperit recent că, în timp ce tampoanele nazale au avut rezultate mai bune decât tampoanele cu salivă la detectarea variantei delta, opusul a fost valabil pentru omicron. (Studiul, care a folosit teste PCR, nu a fost încă revizuit de experți.)

Sunt necesare mai multe cercetări și un alt studiu mic, realizat la un loc de testare din San Francisco, în timpul unei creșteri masive ce cazuri cu omicron, a fost mai puțin încurajator. Dintre cele 22 de persoane care au fost testate pozitiv la un test rapid de antigen folosind tampoane nazale standard, doar două au fost testate pozitiv când li s-a tamponat obrajii interiori. Oamenii de știință studiază în prezent dacă tampoanele pentru gât au performanțe mai bune.

Complicațiile

Saliva are, de asemenea, compromisuri. În timp ce virusul pare să se acumuleze devreme în salivă, nasul poate fi un loc mai bun pentru a-l detecta mai târziu în cursul infecției.

Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California au descoperit că, deși virusul s-a dezvoltat adesea mai întâi în salivă, în cele din urmă a crescut la niveluri mai ridicate în nas. Rezultatele lor sugerează că testele extrem de sensibile, cum ar fi testele PCR, pot fi capabile să detecteze infecțiile în salivă cu zile mai devreme decât în ​​tampoanele nazale, dar că testele mai puțin sensibile, cum ar fi testele cu antigen, s-ar putea să nu.

Datele şi părerile despre salivă sunt încă împărţite, au remarcat unii experți.

„Există aceste câteva studii pe care le-am găsit cu adevărat foarte interesante”, a spus dr. Mary K. Hayden, medic în boli infecțioase și microbiolog clinic la Centrul Medical al Universității Rush din Chicago.

Dar Hayden a spus că a interpretat noile studii cu prudență, deoarece „de ani și ani și ani”, cercetările au sugerat că specimenele nazofaringiene sunt cele mai bune pentru detectarea virusurilor respiratorii.

Unii oameni de știință au și preocupări practice. Gura este „un pic mai mult un mediu necontrolat în comparație cu pasajele nazale”, a spus Joseph DeRisi, biochimist la Universitatea din California, San Francisco, care este președinte al Chan Zuckerberg Biohub și autor al hârtiei cu tampon pentru obraji. „Ai băut o Cola chiar înainte de a da testul? PH-ul va fi diferit. Și aceste lucruri contează.”

Saliva poate fi „vâscoasă și dificil de lucrat”, mai ales atunci când pacienții sunt bolnavi și deshidratați, a declarat într-un e-mail dr. Marie-Louise Landry, directorul laboratorului de virologie clinică de la Spitalul Yale New Haven.

În cele din urmă, pot fi necesare abordări diferite în circumstanțe diferite. Pentru persoanele care au avut simptome de câteva zile, tampoanele nazale ar putea fi o alegere bună, în timp ce saliva ar putea fi cea mai potrivită pentru screening-ul de supraveghere la scară largă a persoanelor asimptomatice, a sugerat Hansen. „Trebuie să facem testul potrivit în locurile potrivite”, a spus el.

În Marea Britanie, unele teste la domiciliu necesită tamponarea atât a gâtului, cât și a nasului, o abordare care ar putea merita urmată, au spus experții.

„Eșantionarea mai multor locuri vă va oferi întotdeauna un avantaj”, a spus Hayden.

Dar dacă producătorii de teste doresc să adauge mostre de salivă sau tampoane de gât, vor trebui să-și valideze testele cu acele mostre și să trimită datele autorităților de reglementare. La o audiere de marți la Senat, dr. Janet Woodcock, comisar interimar al FDA, a remarcat că producătorii ar putea fi nevoiți, de asemenea, să-și reconfigureze testele pentru a găzdui tampoanele mai mari care sunt concepute pentru gât.

Nu este încă clar dacă vreuna dintre marile companii de testare la domiciliu intenționează să facă acest lucru. „Continuăm să monitorizăm și să evaluăm”, a spus John M. Koval, purtător de cuvânt al Abbott Laboratories, care face teste rapide de antigen. „Testul nostru este în prezent indicat numai pentru uz nazal.”

Chiar și oamenii de știință care erau convinși de potențialul salivei au fost reticenți în a recomanda oamenilor să-și tamponeze gura sau gâtul cu teste care nu sunt autorizate în acest scop. (FDA a avertizat, de asemenea, împotriva acestui lucru.) Biochimia gurii este diferită de cea a nasului și poate afecta rezultatele testelor, potențial dând rezultate fals pozitive, au spus oamenii de știință.

„Nu este la fel de ușor ca să spui: „Hei, folosește un antigen rapid pentru salivă”, a spus Hansen.

Dar experții au spus că speră că laboratoarele, producătorii de teste și autoritățile de reglementare vor acționa rapid pentru a evalua dacă testele disponibile în prezent ar putea funcționa mai bine pe alte tipuri de mostre.

În cele din urmă, țara va fi bine deservită de o mare varietate de opțiuni de testare și de capacitatea de a comuta între ele după cum o justifică circumstanțele, au spus oamenii de știință.

„Pentru viitoarele pandemii și poate chiar și pe măsură ce omicronul evoluează”, a spus Hayden, „avem nevoie de flexibilitate în sistemele noastre de testare”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova Trei biblioteci școlare vor fi modernizate și...

Un an de la atacul Hamas în Israel – Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie

Un an de la atacul Hamas în Israel - Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie La un an după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.