Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Naser Oric este judecat din nou pentru crime de război

Publicat:

Erou pentru bosniaci şi criminal pentru sârbi, fostul apărător al enclavei Srebrenica în timpul conflictului intercomunitar din 1992-1995, Naser Oric, este din nou judecat pentru crime de război începând de luni, relatează AFP, potrivit agerpres. 

Justiţia bosniacă l-a achitat în octombrie 2017, însă acest verdict a fost în anulat în iunie din cauza unor chestiuni de procedură.


Citeşte şi: Boris Johnson nu ratează niciun moment de a o ataca pe May şi planul ei pentru Brexit

În vârstă de 51 de ani, Naser Oric comanda apărarea enclavei bosniace musulmane, încercuită de forţele sârbe ale lui Ratko Mladic.

Enclava va cădea în iulie 1995, capitulare însoţită de masacrarea a peste 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci, un masacru considerat drept act de genocid de către justiţia internaţională.

Sârbii îl acuză pe Naser Oric că a executat între 1992 şi 1995 atacuri asupra unor sate din jurul enclavei Srebrenica, comiţând astfel crime împotriva unor civili şi a unor prizonieri sârbi.

Conform unor asociaţii ale victimelor, 2.428 de civili şi militari sârbi au fost ucişi în această zonă în timpul conflictului.

Reconvertit, conform mass-media, în om de afaceri şi fiind, conform propriilor afirmaţii, crescător de oi, Oric a fost achitat de justiţia bosniacă pentru asasinarea a trei prizonieri sârbi la începutul conflictului.

Citeşte şi: Incendiu devastator la Muzeul Naţional din Rio – VIDEO

O decizie de achitare a fost pronunţată, de asemenea, şi pentru Sabahudin Muhic, 50 de ani, camaradul său de arme, care este la rândul său rejudecat. Cei doi se prezintă în faţa instanţei din postura de oameni liberi.

Prima audiere în acest nou proces va avea loc la 17 septembrie. Însă, conform site-ului de informaţii Detektor.ba, judecătorii au respins cererea parchetului de a prezenta din nou toate probele şi de a-i convoca pe toţi martorii.

Justiţia internaţională l-a achitat de asemenea pe Oric în apel după ce l-a condamnat în prima instanţă pentru că nu a împiedicat crimele şi relele tratamente.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.