X

Penurie de magistraţi la Bălți: ‘Nu avem nici măcar trei judecători pentru a forma un complet’

Penurie de magistraţi la Bălți: ‘Nu avem nici măcar trei judecători pentru a forma un complet’

Judecătoria Bălți are în prezent un singur judecător specializat în dosare penale. Cel de-al doilea a fost transferat anul trecut la Curtea Supremă de Justiție și nu vrea să se întoarcă. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) discută de două săptămâni despre problemele Judecătoriei Bălți.

În cadrul judecătoriei activează doar nouă din cei 19 judecători prevăzuți în statele de personal, spune președintee interimar al instanței, Ion Pîcaleu, potrivit Europa Liberă.

Citeşte şi: Parlamentul de la Budapesta ratifică luni aderarea Suediei la NATO – Stiripesurse.md

Dosarele penale sunt examinate de o singură judecătoare căreia i-au fost repartizate într-o lună peste 300 de cauze penale și contravenționale. Așadar, conducerea instanței a decis că dosarele penale vor fi examinate de încă un judecător, specializat pe procese civile.

Penurie de magistraţi la Bălți: ‘Nu avem nici măcar trei judecători pentru a forma un complet’

Conform președintelui interimar al CSM, Sergiu Caraman, instanța nu are nici măcar trei judecători care ar forma un complet pentru examinarea dosarelor penale complicate.

Și avocații susțin că, criza de cadre creează o mulțime de probleme. Unul dintre aceștia s-a plâns la CSM că este nevoit să meargă la ședințe de judecată în alte raioane.

Membrii CSM susțin că o posibilă soluție ar fi să-l aducă înapoi la Bălți pe judecătorul Ghenadie Eremciuc, care a fost transferat temporar la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). După ce în anul 2023, 22 din 25 de judecători ai CSJ au fost demisionați, CSM a început transferarea acolo a magistraților din instanțele inferioare. La data de 2 mai 2023, la CSJ au fost transferați magistrații din Bălți Ghenadie Eremciuc și Aliona Donos. Aceștia urmau să activeze în instanța supremă doar șase luni, însă, în luna noiembrie, CSM a prelungit termenul. La data de 6 februarie 2024, Donos a demisionat, fără a explica motivul plecării sale.

„La Curtea Supremă e și mai grav decât la Judecătoria Bălți”

Participând la două ședințe ale CSM, Ghenadie Eremciuc a menționat că este împotriva încetării transferului său la CSJ. Acesta a explicat că are o restanță de 421 de dosare la CSJ, iar la Judecătoria Bălți mai are de examinat numai 12 dosare. Totodată, acesta a afirmat că la CSJ are în procedură dosare de rezonanță, precum cazul lui Igor Dodon, Vlad Filat și Ilan Șor.

Penurie de magistraţi la Bălți: ‘Nu avem nici măcar trei judecători pentru a forma un complet’

Acesta mai spune că la Curtea Supremă este încă mai grav decât la Judecătoria Bălți.

Nici președintele interimar al Judecătoriei Bălți, Ion Pîcaleu, nu vine cu o propunere clară. El susține că o soluție evidentă ar fi suplinirea numărului de judecători, însă prin ce metode, el nu poate spune.

De menționat că în 2024, membrii CSM au început să discute cu judecătorii problemele cu care aceștia se confruntă. Magistrații CSJ au povestit că au o sarcină de muncă de aproape 1.000 de dosare per persoană anual. La Curtea de Apel Chișinău, din cei 57 de judecători prevăzuți în statele de personal, activează acum doar 35. Fiecărui magistrat îi revine aproximativ 1.200 de dosare pe an. Judecătoria Cahul nu are propriul sediu și închiriază câteva birouri, în care nu au condiții normale de lucru.

Tags: BalţiConsiliul Superior al Magistraturii (CSM)Curtea Supremă de Justiţie (CSJ)Ion PîcaleujudecătoriSergiu Carama
Știrile zilei