Pericol excepțional de incendiu clasa V. Salvatorii fac apel la prudență

Publicat:

Pericol excepțional de incendiu clasa V. Salvatorii fac apel la prudență

Pompierii și salvatorii fac apel la prudență în condițiile în care temperaturile au luat-o razna, iar Moldova este sub avertizare Cod portocaliu de caniculă.

Citește și: Trageri nocturne la Bălți


În această perioadă, se menține pericolul excepțional de incendiu cu caracter natural de clasa V. IGSU al MAI atenționează oamenii despre necesitatea respectării regulilor antiincendiare în perioada caniculară în vederea prevenirii izbucnirii focarelor de ardere a vegetației uscate și a cerealelor în perioada de recoltare.

În perioada secerișului, angajații IGSU îndeamnă lucrătorii sectorului agricol să respecte cu strictețe regulile antiincendiare și numai cu admiterea tehnicii care a fost supusă testării și cerințelor tehnice stabilite.

Procesul de recoltare a cerealelor trebuie să fie organizat cu divizarea masivelor în sectoare cu aria de maxim 30 ha, cu delimitarea acestora prin fâșii cosite cu lățimea de minim 6 m și fâșii arate cu lățimea de minim 4 m, eliberate de paie și resturi vegetale.

Mai mult, alimentarea tehnicii cu carburanți și lubrifianți se admite numai la punctele de alimentare special amenajate. Transportarea lichidelor combustibile în vase deschise, precum și alimentarea tehnicii agricole în lanuri sau la distanțe mai mici de 100 m de acestea sunt interzise.

Specialiștii IGSU, avertizează că fumatul și utilizarea focului deschis pentru distrugerea resturilor de vegetație pe terenuri agricole sunt strict interzise.  Lucrătorii care strâng roada de pe lanuri trebuie să țină cont de riscul izbucnirii incendiilor în urma arderii paielor sau a altor resturi vegetale pe câmp.

Totodată, pompierii avertizează populația că arderea vegetației uscate în preajma lanurilor cu cereale și terenuri agricole poate provoca incendii de proporții și pagube materiale semnificative.  Incendiile de vegetație prezintă un risc pentru mediul înconjurător și sectorul locativ. Focarele de ardere se răspândesc rapid pe suprafețe extinse, mai ales în condiții de umiditate redusă și temperaturi ridicate,

Astfel, populația este îndemnată să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul, dar și să evite utilizarea focului deschis pentru igienizarea gospodăriilor. Oamenii sunt rugați să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată și în preajma spațiilor forestiere.

Potrivit datelor colectate, în Republica Moldova, de la începutul anului 2024, au avut loc 2003 intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație, care au afectat o suprafață totală de 3387 ha.

Totodată, au fost înregistrate 19 cazuri de ardere a lanurilor de culturi cerealiere. În urma acestora a fost afectată o suprafața de 109,44 ha de culturi cerealiere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune

Telescopul James Webb dezvăluie detalii despre sălbaticele condiţii atmosferice de pe două pitice brune Oameni de ştiinţă au folosit Telescopul Spaţial James Webb pentru a...

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei

Grecia limitează munca în aer liber în contextul caniculei Grecia a ordonat unor companii să nu le permită angajaţilor să lucreze în aer liber la...

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață – Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață - Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Un alt...

Depozitul ascuns în munți care poate salva lumea. Unde a fost construit și ce se află în interiorul mastodontului

Depozitul ascuns în munți care poate salva lumea. Unde a fost construit și ce se află în interiorul mastodontului Un depozit ascuns în munți, într-un...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.