Pericol excepțional de incendiu clasa V. Salvatorii fac apel la prudență

Publicat:

Pericol excepțional de incendiu clasa V. Salvatorii fac apel la prudență

Pompierii și salvatorii fac apel la prudență în condițiile în care temperaturile au luat-o razna, iar Moldova este sub avertizare Cod portocaliu de caniculă.

Citește și: Trageri nocturne la Bălți


În această perioadă, se menține pericolul excepțional de incendiu cu caracter natural de clasa V. IGSU al MAI atenționează oamenii despre necesitatea respectării regulilor antiincendiare în perioada caniculară în vederea prevenirii izbucnirii focarelor de ardere a vegetației uscate și a cerealelor în perioada de recoltare.

În perioada secerișului, angajații IGSU îndeamnă lucrătorii sectorului agricol să respecte cu strictețe regulile antiincendiare și numai cu admiterea tehnicii care a fost supusă testării și cerințelor tehnice stabilite.

Procesul de recoltare a cerealelor trebuie să fie organizat cu divizarea masivelor în sectoare cu aria de maxim 30 ha, cu delimitarea acestora prin fâșii cosite cu lățimea de minim 6 m și fâșii arate cu lățimea de minim 4 m, eliberate de paie și resturi vegetale.

Mai mult, alimentarea tehnicii cu carburanți și lubrifianți se admite numai la punctele de alimentare special amenajate. Transportarea lichidelor combustibile în vase deschise, precum și alimentarea tehnicii agricole în lanuri sau la distanțe mai mici de 100 m de acestea sunt interzise.

Specialiștii IGSU, avertizează că fumatul și utilizarea focului deschis pentru distrugerea resturilor de vegetație pe terenuri agricole sunt strict interzise.  Lucrătorii care strâng roada de pe lanuri trebuie să țină cont de riscul izbucnirii incendiilor în urma arderii paielor sau a altor resturi vegetale pe câmp.

Totodată, pompierii avertizează populația că arderea vegetației uscate în preajma lanurilor cu cereale și terenuri agricole poate provoca incendii de proporții și pagube materiale semnificative.  Incendiile de vegetație prezintă un risc pentru mediul înconjurător și sectorul locativ. Focarele de ardere se răspândesc rapid pe suprafețe extinse, mai ales în condiții de umiditate redusă și temperaturi ridicate,

Astfel, populația este îndemnată să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul, dar și să evite utilizarea focului deschis pentru igienizarea gospodăriilor. Oamenii sunt rugați să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată și în preajma spațiilor forestiere.

Potrivit datelor colectate, în Republica Moldova, de la începutul anului 2024, au avut loc 2003 intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație, care au afectat o suprafață totală de 3387 ha.

Totodată, au fost înregistrate 19 cazuri de ardere a lanurilor de culturi cerealiere. În urma acestora a fost afectată o suprafața de 109,44 ha de culturi cerealiere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: ‘Dușmanul nostru se află în altă parte’

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: 'Dușmanul nostru se află în altă parte' Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă miercuri că televiziunea rusă de...

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025 Guvernul german intenționează să aprobe miercuri bugetul pentru 2025, după luni de dispute, în...

Medvedev amenință din nou: Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna război. Doar ‘prudenţa’ alianţei ar putea împiedica sfărâmarea planetei în bucăţi

Medvedev amenință din nou: Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna război. Doar 'prudenţa' alianţei ar putea împiedica sfărâmarea planetei în bucăţi Fostul preşedinte rus Dmitri...

Ciucă: România vrea să obțină un post de comisar european pe economie sau pe extindere

Ciucă: România vrea să obțină un post de comisar european pe economie sau pe extindere Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, spune că sunt discuţii pentru ca...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.