Persoanele cu dizabilităţi trebuie să fie protejate în scenariile de triaj din spitale

Publicat:

Curtea Constituţională a Germaniei a decis că parlamentarii trebuie să stabilească criterii obligatorii din punct de vedere juridic pentru a proteja persoanele cu dizabilităţi şi cu afecţiuni preexistente în situaţiile de triaj în caz de pandemie, informează Reuters, DPA şi AFP, potrivit agerpres.

Nouă persoane cu handicap şi cu afecţiuni preexistente au intentat procese la cea mai înaltă instanţă din Germania, care are sediul în Karlsruhe, deoarece se temeau că vor fi abandonate de medici dacă nu va exista o legislaţie adecvată, în contextul în care pandemia de coronavirus pune presiune asupra spitalelor.


În ceea ce în Germania este numit cazul “triajului”, acesta descrie o situaţie în care medicii trebuie să decidă pe cine să trateze şi pe cine să nu trateze – o decizie, de exemplu, cu care se confruntă acum medicii, deoarece în spitale ajung mulţi pacienţi cu forme severe de COVID-19, scrie DPA.

Curtea le-a dat dreptate reclamanţilor: nimeni nu poate fi dezavantajat din cauza unui handicap în alocarea de resurse pentru un tratament medical intensiv, care este vital pentru supravieţuire şi care nu este disponibil pentru toată lumea în caz de pandemie.

Conform hotărârii, parlamentul are datoria de a lua măsuri în ceea ce priveşte riscul pentru viaţă. Legislativul a încălcat până în prezent această obligaţie, deoarece nu a luat măsurile de precauţie necesare, a decis instanţa, şi trebuie să decidă asupra unor norme obligatorii din punct de vedere juridic în cazul unei pandemii.

Liniile directoare ale organizaţiilor medicale germane, inclusiv ale asociaţiei DIVI pentru medicina de urgenţă, au menţionat până în prezent probabilitatea de supravieţuire – luând în considerare fragilitatea pacientului, precum şi bolile existente – ca principal criteriu de triaj. În acest context, reclamanţii şi-au exprimat temerea că vor avea întotdeauna cea mai mică prioritate în alocarea unui pat de terapie intensivă, din cauza şanselor lor de supravieţuire mai mici din punct de vedere statistic.

În Germania, “până în prezent, nu a fost instituit niciun cadru obligatoriu care să reglementeze alocarea resurselor de terapie intensivă în cazul unei penurii reale”, a precizat Curtea din Karlsruhe în decizia sa. În caz de lipsă de locuri la terapie intensivă, deciziile “subiective” ale medicilor ar putea într-adevăr să implice “elemente de discriminare” împotriva acestor persoane, au declarat judecătorii.

Absenţa unei dispoziţii care să protejeze aceste persoane cele mai expuse în caz de “triaj” încalcă, potrivit Curţii, “interzicerea discriminării pe motiv de handicap”, consacrată de Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, semnată de Germania.

Un sondaj publicat cu o zi înainte arată că patru din cinci spitale din Germania se confruntă cu deficit de personal şi pierderi financiare, unul dintre principalele motive citate fiind restricţiile introduse în timpul pandemiei de coronavirus, cum ar fi reducerea gradului de ocupare şi limitarea operaţiunilor regulate.

Timp de aproape doi ani, epidemia de coronavirus a dus la o supraîncărcare mai mult sau mai puţin îndelungată a unităţilor de terapie intensivă din multe ţări, obligându-i uneori pe medici să “trieze” pacienţii pentru tratament prioritar, aminteşte AFP. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.