Peste 1.000 de cazuri în care minori au fost abuzaţi sexual, înregistrate anul trecut

Publicat:

Peste 1.000 de cazuri în care minori au fost abuzaţi sexual, înregistrate anul trecut

Violența asupra copiilor este un fenomen care capătă proporţii alarmante în Republica Moldova. Doar anul trecut au fost înregistrate peste 1.000 de cazuri în care minori au fost abuzaţi sexual. Zeci de specialişti în domeniu s-au întâlnit la o conferinţă naţională pentru a discuta despre prevenirea şi combaterea acestui fenomen.

La conferinţa dedicată Programului Naţional pentru Protecţia Copiilor, autorităţile au recunoscut că, în ultimii ani, se înregistrează tot mai multe cazuri de violenţă asupra copiilor, potrivit tvrmoldova.md.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

ALEXEI BUZU ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Cele mai complicate şi mai grave forme de violenţă sunt abuzurile sexuale. Anul trecut am avut peste 1.000 de cazuri. Au apărut foarte multe forme de violenţe noi în mediul online, ceea ce cu câţiva ani un urmă nu exista sau era limitat. Avem o situaţie legată de migraţia părinţilor, deci avem peste 20 de mii de copii ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare.”

VASILE COROI Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului: „Dacă comparăm datele studiilor privind violenţa faţă de copii cu datele raportate de autorităţi, ne  dăm seama că încă este o subraportare a acelor cazuri de violeanţă faţă de copii. Desigur este nevoie să capacităm profesioniştii care lucrează cu şi pentru copii.”

Copiii care au fost martori sau victime ale unor infracţiuni, inclusiv cazuri de violenţă, au la dispoziţie servicii specializate de consiliere în 12 raioane din Republica Moldova.

CAROLINA BAGRIN coordonator, programul Justiție Prietenoasă Copilului, CNPAC: „Vorbim despre asistenţă psihologică, asistenţă medicală, examinare medico-legală, audieri în codniţii speciale, asistenţă socială în situaţii de risc. Deci toţi aceşti specialişti lucrează pentru copii.”

MAHA DAMAJ reprezentant UNICEF în Republica Moldova: „Este eseţial să avem programe de prevenţie ambiţioase şi să răspundem nevoilor copiilor care au fost victime prin mecanisme multisectoriale de cooperare. Este nevoie de o abordare cuprinzătoare pe termen lung, din partea societăţii. Definitiv avem nevoie de specialişti din prima linie, avem nevoie de asistenţi sociali, de specialişti în protecţia copilului.”

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

JEFF BRYAN şeful Misiunii USAID în Republica Moldova: „Trebuie să fim vigilenţi în protejarea copiilor de infractorii online, de hărţuirea cibernetică şi de expunerea la conţinut donator prin educarea  părinţilor şi a copiilor.”

Amintim că, în urma unor modificări legislative recente, paginile de internet din Republica Moldova care promovează abuzul asupra copiilor, pornografia sau comercializeză produse interzise vor fi blocate. Mai mult, cei care abuzează sau exploatează sexual copii riscă până la 10 ani de închisoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

Escrocheria ‘Ruda implicată în accident rutier’: Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția

Escrocheria 'Ruda implicată în accident rutier': Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția Cetățenii care sunt telefonați de persoane necunoscute și care sunt...

Întreruperi şi limitări în furnizarea energiei electrice

Se anunță întreruperea temporară a energiei electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 17 iulie 2024, vor avea loc lucrări programate de...

Șefa PA: Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în sediul nou în doar 48 de ore

Șefa PA: Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în sediul nou în doar 48 de ore Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.