Peste 20 de ţări se angajează să coopereze pentru a-şi adapta armatele la schimbarea climatică

Publicat:

Peste douăzeci de ţări au adoptat vineri o foaie de parcurs iniţiată de Franţa vizând cooperarea pentru a adapta forţele lor armate la impactul schimbării climatice şi a decarboniza activităţile militare, încă foarte dependente de energiile fosile, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Invitată vineri să susţină un discurs la Forumul pentru pace de la Paris, Florence Parly, ministrul francez al apărării, a anunţat “adoptarea astăzi de către miniştrii apărării din 22 de ţări a unei iniţiative propuse de Franţa” pentru “a lansa la nivel internaţional o dinamică pentru ca armatele din întreaga lume să fie actori angajaţi în lupta împotriva încălzirii climatice”.


Citește și :  Victor Chirilă este noul ambasador al R. Moldova în România

“În contextul în care COP26 (conferinţa mondială privind clima, care se încheie vineri) a întărit ambiţia climatică internaţională, este necesar ca instituţiile de apărare să-şi consolideze, şi ele, angajamentul”, subliniază declaraţia comună.

Această iniţiativă prevede un efort colectiv pentru anticiparea riscurilor presupuse de schimbarea climatică, adaptarea forţelor armate la noile condiţii de climă şi atenuarea amprentei lor de mediu la toate nivelurile posibile, în special în domeniul energetic.

Blindate hibride, investiţii în energii regenerabile, înlăturarea sistemelor de încălzire cu cărbuni sau cu combustibil din bazele militare – sunt câteva dintre prevederile unei strategii energetice pentru a limita dependenţa de produse petroliere şi a diminua amprenta de carbon a armatei, propusă din 2020 de ministrul francez al apărării.

Citește și : Italienii sunt sfătuiţi să-şi facă doza booster! Numărul de infectări creşte vertiginos

Printre semnatarii declaraţiei comune publicate vineri se află Albania, Belgia, Cipru, Cote d’Ivoire, Coreea de Sud, Danemarca, Spania, Estonia, SUA, Finlanda, Franţa, Grecia, Ungaria, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Ţările de Jos, Portugalia, Senegal şi Slovenia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.