Peste 200 de gropi comune au fost descoperite în Irak

Publicat:

Peste 200 de gropi comune cu până la 12.000 de cadavre au fost descoperite în mai multe provincii din Irak care s-au aflat între 2014 şi 2017 sub controlul grupării jihadiste Stat Islamic (SI), a anunţat marţi ONU, precizând că “ar putea exista mult mai multe”, relatează AFP, potrivit agerpres.

În raportul lor, Misiunea ONU de asistenţă în Irak şi Biroul ONU pentru drepturile omului fac apel la autorităţile irakiene să conserve aceste locuri pentru a putea extrage probe ale crimelor jihadiste şi a oferi răspunsuri familiilor persoanelor dispărute.


Citeşte şi: Incident între avioane din SUA și Rusia deasupra Mării Negre – VIDEO

Dintre aceste gropi comune descoperite în provinciile Ninive, Kirkuk şi Saladin din nordul Irakului, precum şi la Al-Anbar, în vest, numai 28 au fost verificate şi 1.258 de cadavre au fost exhumate de autorităţile irakiene, conform ONU.

În altele se află doar câteva cadavre sau până la câteva mii. Aşa s-a întâmplat probabil cu o groapă naturală la sud de Mosul, fosta “capitală” a Statului Islamic în nordul Irakului, unde localnicii spun că jihadiştii executau în fiecare zi zeci de irakieni, în special membri ai forţelor de ordine.

La aproape un an după ce Bagdadul şi-a anunţat “victoria” asupra Statului Islamic, “probele adunate de la aceste locuri vor fi centrale”, precizează raportul, care face apel la conservarea acestor zone şi ca exhumările să se facă după reguli.

Numai aceste elemente, continuă autorii documentului, pot “garanta anchete credibile, procese şi condamnări în conformitate cu standardele internaţionale”, în contextul în care anchetatori ai ONU au început să adune probe în Irak.

Raportul notează că pe parcursul a trei ani jihadiştii au comis “încălcări sistematice ale drepturilor omului şi ale dreptului umanitar – acte care pot constitui crime de război, crime împotriva umanităţii şi un posibil genocid”.

Citeşte şi: După 2 ani de la alegerea lui Trump, americanii sunt chemaţi la vot

În plus, aminteşte Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, deşi “aceste crime oribile ale SI în Irak nu mai ajung pe prima pagină în presă, traumatismul familiilor victimelor există în continuare, iar soarta a mii de femei, bărbaţi şi copii este în continuare necunoscută”.

“Stabilirea circumstanţelor în care s-au produs aceste numeroase decese va fi o etapă importantă în procesul de doliu al familiilor şi în parcursul pentru a garanta dreptul la adevăr şi la justiţie”, a afirmat la rândul său reprezentantul special al ONU în Irak, Jan Kubis.

Conform raportului, familiile dispăruţilor trebuie să se adreseze unui număr de cinci instituţii diferite, “un proces deopotrivă cronofag şi frustrant pentru familiile traumatizate”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.