X

Peste 260 de civili au murit în Ucraina din cauza minelor terestre

Peste 260 de civili au decedat în Ucraina din cauza unor mine terestre sau a altor încărcături explozive în cele 20 de luni de război cu Rusia, a anunţat miercuri armata ucraineană, potrivit Reuters.

Kievul estimează că pe o suprafaţă de 174.000 de kilometri pătraţi, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din teritoriul Ucrainei, se află mine sau resturi de muniţie periculoase.

Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

Cel puţin 571 de oameni au fost răniţi în peste 560 de incidente în care au fost implicate mine terestre sau obiecte explozive rămase în urma luptelor, a menţionat Statul Major general al armatei ucrainene, pe aplicaţia Telegram.

Aproximativ un sfert dintre incidente s-au produs pe terenuri agricole.

Unii fermieri îşi asumă riscuri atunci când încearcă să lucreze terenuri unde se bănuieşte că au fost plasate mine. Miercuri, un tractor a lovit un explozibil neidentificat în regiunea sudică Nikolaev, două persoane fiind rănite, a precizat Ministerul de Interne ucrainean.

”Unul dintre răniţi are ambele picioare amputate, iar celălalt a refuzat să fie dus la spital după ce a fost examinat”, a adăugat ministerul citat.

Ucraina are nevoie urgentă de genişti; în prezent ţara are 3.000 de specialişti activi în acest domeniu, însă are nevoie de încă 7.000 pentru a curăţa de mine întreaga suprafaţă afectată, a declarat premierul ucrainean Denis Şmîhal, citat de Suspilne.

Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

Procesul de deminare din Ucraina presupune costuri de 37 de miliarde de dolari, sumă pe care Kievul încearcă să o strângă cu ajutorul partenerilor internaţionali.

Tags: armataciviliminerazboirusiaucraina
Categorii: ExterneRăzboi in UcrainaȘtirile zilei