Peste 300.000 de etnici rohingya au fugit în Bangladesh. ONU acuză o EPURARE etnică

Publicat:

Pragul de 300.000 de musulmani rohingya refugiaţi în Bangladesh de la 25 august fugind de violenţele din Myanmar a fost depăşit, a transmis luni ONU, spunând că este un “exemplu clasic de epurare etnică”, relatează AFP, potrivit agerpres.

Dalai Lama în persoană a cerut liderul birman Aung San Suu Kyi, laureată, la fel ca el, a Premiului Nobel pentru Pace, să găsească o soluţie pentru etnicii rohingya, cea mai mare populaţie apatridă din lume, cu un total de circa un milion de persoane.


“Estimăm la 313.000 numărul (etnicilor) rohingya fugiţi în Bangladesh de la 25 august”, a declarat pentru AFP Joseph Tripura, purtător de cuvânt al Înaltului Comisarul al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Citeşte şi: Hoţii şi-au făcut de cap în timpul uraganului. Magazinele au fost DEVASTATE – VIDEO

Fluxul de musulmani rohingya care fug pe jos, prin noroi şi ploaie, pare să se fi redus în ultimele zile, după un vârf înregistrat săptămâna trecută. Însă Bangladeshul se confruntă cu o criză umanitară, taberele fiind suprapopulate.

Totul a început cu atacuri ale unor rebeli rohingya asupra poliţiei birmane la 25 august, ceea ce a declanşat o represiune a armatei. Bilanţul este de cel puţin 500 morţi, majoritatea rohingya, conform armatei. ONU susţine că numărul morţilor este dublu. Au fost de asemenea incendiate sate şi au fost comise numeroase jafuri.

Rebelii au declarat duminică un armistiţiu unilateral de o lună, însă guvernul birman a răspuns că nu negociază cu ‘teroriştii’.

Citeşte şi: Americanii comemorează atacurile din 9/11. Mii de oameni sunt aşteptaţi la Ground Zero

“Myanmarul a refuzat accesul anchetatorilor (…) Evaluarea actuală a situaţiei nu poate fi realizată pe deplin, însă situaţia pare un exemplu clasic de epurare etnică”, a declarat luni Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, în deschiderea celei de 36-a sesiuni a instituţiei la Geneva.

“Am primit numeroase relatări şi imagini de satelit care arată cum forţe de securitate şi miliţii locale dau foc la sate ale etnicilor rohingya, iar informaţii coerente relevă execuţii extrajudiciare, inclusiv tiruri de armă asupra unor civili aflaţi pe fugă”, a adăugat el. Mărturii în acest sens au fost de asemenea colectate şi de AFP.

El a făcut apel la guvernul din Myanmar “să pună capăt operaţiunii sale militare crude” şi “discriminărilor generalizate” ale căror victime sunt etnicii rohingya.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris De la Louvre la Musée d’Orsay, Parisul are, fără îndoială, unele dintre cele mai...

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.