Peste 350 de arestări în timpul ciocnirilor violente în moscheea Al-Aqsa din Ierusalim

Publicat:

Poliţia israeliană a anunţat miercuri că “a arestat peste 350 de persoane” în timpul ciocnirilor violente din cursul nopţii de marţi spre miercuri după intervenţia forţelor de ordine în moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, transmite AFP, potrivit agerpres

Confruntările din interiorul unuia dintre cele mai emblematice lăcaşuri de cult musulmane din lume au survenit în mijlocul Ramadanului (luna de post tradiţională pentru musulmani) şi când evreii se pregătesc de Paşte, începând de miercuri seară, într-un climat tensionat între israelieni şi palestinieni de la începutul anului.


Citește și: Comisarul rus pentru drepturile copiilor respinge acuzaţiile CPI

În Fâşia Gaza, mişcarea islamistă Hamas a lansat un apel către palestinieni ”să se deplaseze în masă la moscheea Al-Aqsa pentru a o apăra”, denunţând o ”crimă fără precedent” a forţelor israeliene. Marţi noaptea, militanţii palestinieni au lansat rachete către sudul Israelului, ceea ce a dus la o ripostă din partea armatei israeliene.

Moscheea Al-Aqsa este situată în zona Esplanadei Moscheilor din Ierusalimul de Est, sector palestinian ocupat şi anexat de către Israel. Al treilea loc sfânt al islamului, după Mecca şi Medina, această moschee este construită pe locul numit de evrei Muntele Templului, locul cel mai sacru al iudaismului.

Calmul a revenit în cursul dimineţii, locul fiind împânzit de poliţia israeliană, care asigură filtre la toate intrările.

În noaptea de marţi spre miercuri, forţele israeliene au intrat în moscheea Al-Aqsa, ”spărgând uşile şi ferestrele”, în timp ce credincioşii se adunaseră pentru rugăciune, a relatat Abdelkarim Ikraiem, un palestinian în vârstă de 74 de ani. Poliţiştii erau înarmaţi cu ”bastoane, arme, grenade cu gaze lacrimogene şi fumigene” şi au lovit credincioşi, a afirmat Ikraiem.

Semiluna Roşie palestiniană a indicat miercuri că a tratat cel puţin 37 de răniţi.

Ministrul palestinian pentru probleme civile, Hussein al-Sheikh, a denunţat un ”nivel de brutalitate care necesită o acţiune urgentă palestiniană, arabă şi internaţională”.

Iordania, custodele lăcaşurilor sfinte musulmane din Ierusalim, le-a cerut forţelor israeliene să se retragă imediat de la moscheea Al-Aqsa, în timp ce Liga Arabă, care a anunţat că se reuneşte miercuri după-amiază, a denunţat ”un act de agresiune inacceptabil care ameninţă să inflameze situaţia în regiune”.

Poliţia israeliană a difuzat o înregistrare video în care se văd explozii de la ceea ce par a fi focuri de artificii în interiorul lăcaşului de cult şi în care se disting mai multe siluete ce aruncă pietre.

Alte imagini ale poliţiei israeliene arată agenţi care avansează sub protecţia scuturilor, o uşă baricadată, baterii de focuri de artificii pe sol şi poliţişti care evacuează cel puţin cinci persoane cu mâinile legate la spate.

”Aceşti agitatori s-au baricadat timp de mai multe ore după (ultimele rugăciuni ale serii) pentru a atenta la ordinea publică şi a profana moscheea”, scandând ”sloganuri care incitau la ură şi la violenţă”, a adăugat poliţia israeliană într-un comunicat.

”Peste 350 de persoane” au fost arestate, iar un agent de poliţie a fost rănit la picior de o piatră, a adăugat poliţia.

Citește și: Lavrov: UE este o ‘asociaţie neprietenoasă’, iar Occidentul încearcă să bage zâzanie între Moscova şi Beijing

Acuzând persoanele evacuate că au încercat “să rănească şi să asasineze poliţişti şi să rănească cetăţeni israelieni”, ministrul securităţii interne israelian, Itamar Ben Gvir, a felicitat poliţia pentru ”acţiunea sa rapidă şi hotărâtă”.

Conflictul israeliano-palestinian a intrat într-o nouă spirală a violenţei după învestirea, la finalul lunii decembrie, a unuia dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului. Aproximativ 110 persoane au decedat în aceste violenţe de la începutul anului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.