Peste 40% din apelurile la 112 nu sunt urgențe

Publicat:

Peste 40% din apelurile la 112 nu sunt urgențe

Similar cu toate statele în care este implementat Serviciul 112, și Republica Moldova se confruntă cu fenomenul apelurilor non-urgente. De la cereri bizare pentru găsirea unui taxi până la jignirea operatorilor – sunt doar câteva exemple în acest sens. Responsabilii trag un semnal de alarmă și spun că serviciul trebuie tratat cu seriozitate, deoarece resursele alocate greșit pot compromite salvarea persoanelor aflate în situații critice. Din numărul total de apeluri, peste 40 la sută, nu reprezintă o urgență reală. Lunar, apelarea abuzivă, cu rea intenție sau involuntară ne costă 90 de mii de lei, scrie moldova1.md.

Potrivit datelor oferite de Serviciul Unic de Urgență 112, în medie, timp de 24 de ore, sunt înregistrate 6 236 de apeluri, dintre care numărul apelurilor de urgență reală reprezintă 58 la sută. Operatorii spun că în unele cazuri, 112 este confundat cu Serviciul de informații.


„-112, ce urgență aveți?

  • Fiți amabilă, spuneți-mi vă rog la ce număr de telefon trebuie să sun pentru a afla de ce radioul nu vorbește.
  • Dumneavoastră ați sunat acum la ambulanță, poliție și pompieri. Cu ce vă pot ajuta?
  • Dar la ce telefon trebuie să sun?
  • Biroul de informații”.

S-au înregistrat și cazuri când moldovenii au sunat la 112 să afle de ce nu au lumină, sau cum să găsească numere de telefoane ale companiilor care prestează servicii publice.

„-112, ce urgență aveți?

  • Bună ziua.
  • Bună ziua.
  • Cu lumina, la dumneavoastră tot se adresează da?
  • Nu, la 112 sunați când aveți nevoie de ambulanță, poliție sau pompieri. Cu lumina, vă uitați în factura de lumină este indicat numărul de telefon”.

„-112, ce urgență aveți?

  • Cum să sun la biroul de informații al Aeroportului?
  • Dumneavoastră ați sunat la Serviciul Unic de Urgență. Asta e ambulanța, poliția și pompierii”.

Citește și: Un militar al Armatei Națioanale a decedat: A pierdut controlul bicicletei și a ajuns într-un canal de scurgere

În alte situații, la celălalt capăt al firului sunt copiii poznași, care cel mai probabil, fiind în vacanță caută distracție. Operatorii susțin că pe perioada verii, crește numărul apelurilor făcute de minori.

„-112, ce urgență aveți?

  • Alo.
  • Ce urgență aveți?
  • Alo, 112 am vrut să văd dacă pe voi pot să vă sun că noi nu avem bani pe cont. Și am vrut pe voi să vă sun dacă avem bani pe cont.
  • La 112 poți să suni dacă nu ai bani pe cont. Numai la 112 poți să suni.
  • Dacă nu am bani pe cont.
  • Dacă nu ai bani pe cont poți suna la 112.
  • Pot suna la 112 dacă am bani pe cont sau nu?
  • Dacă nu ai bani pe cont poți să suni și dacă ai tot poți să suni.
  • Bine.
  • Hai nu te mai juca la telefon, bine?
  • Da”.

Lista solicitărilor nejustificate nu se încheie aici, spun operatorii.

Cineva solicită pentru un taxi apelând la Serviciul 112, la serviciul că apelați la numărul unic de urgență, pe apelant nu îl interesează. Solicită o informație cum ar putea reîncărca contul. Avem și maturi care fiind într-o gașcă de persoane în stare de ebrietate să zicem așa din practica noastră apelează pentru a face glume pe seama operatorilor”, a spus operatorul 112, Igor Balan.

Într-un sistem de urgență, precum cel al serviciilor de salvare, fiecare secundă este prețioasă. Apelurile false sau nejustificate reprezintă o adevărată povară, care nu doar că consumă resurse umane și materiale, dar, mai grav, pot întârzia intervenția în cazurile reale de urgență.

Acest fenomen este deranjant pentru că vă explic. În sistemul 112 concomitent parvin mai multe apeluri în toate regiunile țării și respectiv când fluxul de apel este mai mare, se formează o coadă. Și iată în acest timp, dacă ne telefonează cineva care de exemplu încearcă să facă glume sau insultă operatorul 112, în acest caz ne ia foarte mult timp pentru a explica cetățeanului”, a relatat operatorul 112, Cristina Munteanu.

Au de suferit persoanele care au nevoie mai urgent de ajutorul nostru, din cauza lor se reține din serviciu, preluăm apelul puțin mai târziu”, a declarat operatorul 112, Cristina Stratulat.

Nu mă epuizează pur și simplu sunt conștientă de faptul că acel apel m-a reținut pe mine ca operator ca eu să pot lua un apel real unde persoana într-adevăr are nevoie de ambulanță. Ambulanța este cel mai mult solicitată”, a declarat operatorul 112, Renata Radu.

În prima jumătate a anului 2024, Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 a recepționat pe 1,1 milioane de apeluri.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un meteorit rar care s-a prăbuşit lângă Berlin în ianuarie 2024 are o vechime de 4,5 miliarde de ani şi un miros neplăcut

Un meteorit rar care s-a prăbuşit lângă Berlin în ianuarie 2024 are o vechime de 4,5 miliarde de ani şi un miros neplăcut Meteoritul care...

Vatican: Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice i-a ridiculizat pe creştini

Vatican: Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice i-a ridiculizat pe creştini La mai bine de o săptămână după ce ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice...

Fostul preşedinte american Jimmy Carter speră să poată vota cu Kamala Harris în noiembrie

Fostul preşedinte american Jimmy Carter speră să poată vota cu Kamala Harris în noiembrie Jimmy Carter, care la 99 de ani este cel mai în...

România și alte state au cerut sprijin tehnic în aplicarea Pactului pentru Migrație și Azil

România și alte state au cerut sprijin tehnic în aplicarea Pactului pentru Migrație și Azil După intrarea în vigoare a Pactului privind migrația și azilul și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.