Peste 660.000 de oameni au fost strămutați de la ultimul armistiţiu cerut de ONU

Publicat:

Conflictele armate au dus la strămutarea a peste 660.000 de persoane în lume de la apelul făcut la sfârşitul lunii martie de către ONU la un armistiţiu general în contextul crizei coronavirusului, conform unui raport al Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi (NRC), publicat vineri şi citat de AFP, potrivit agerpres.

La 23 martie, când pandemia se răspândise deja în lume, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel la “un armistiţiu imediat, peste tot în lume”, pentru a-i proteja pe civilii cei mai vulnerabili în ţările măcinate de conflicte.


Citeşte şi: Bulgaria îşi redeshide graniţele pentru cetăţenii UE

De la acea dată şi până la 15 mai, cel puţin 661.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţa în 19 ţări afectate de violenţe armate, conform raportului NRC, care reaminteşte că persoanele strămutate, care trăiesc în condiţii sanitare deplorabile, sunt şi mai expuse la COVID-19.

Republica Democrată Congo (RDC) este ţara cea mai afectată: confruntările între grupări armate şi forţele guvernamentale au dus la strămutarea a 482.000 de persoane în perioada analizată, conform raportului.

Această ţară imensă, răvăşită de multiple conflicte şi crize sanitare repetate de mai multe decenii, număra deja în 2019 aproape 1,7 milioane de persoane strămutate, reaminteşte ONG-ul. Numai în aprilie, peste 260.000 de persoane au fugit din calea atacurilor unor grupări armate şi a unor operaţiuni militare în provincia Ituri (nord-est), conform raportului.

Chiar şi în ţările unde părţile beligerante şi-au exprimat sprijinul pentru un apel de încetare a focului, luptele au continuat, subliniază raportul, invocând în special Yemen, ţară aflat în război din 2014 şi afectată de cea mai dură criză umanitară din lume, conform ONU.

Regiunea lacului Ciad s-a confruntat de asemenea cu un val de strămutări de populaţie, iar cele mai afectate state au fost Ciad şi Niger. Afganistanul, Republica Centrafricană, Siria, Somalia şi Myanmar au avut fiecare peste 10.000 de persoane strămutate în aceeaşi perioadă.

Citeşte şi: Iordania ameninţă Israelul în cazul în care va continua anexarea

Consiliul de Securitate al ONU, paralizat de o confruntare între SUA şi China, nu a reuşit să ajungă la o înţelegere asupra unei rezoluţii privind o încetare generală a ostilităţilor în contextul pandemiei.

“În timp ce persoane sunt strămutate şi ucise, membri puternici ai Consiliului de Securitate al ONU se ceartă ca nişte copii într-o groapă de nisip”, şi-a exprimat regretul secretarul general al NRC, Jan Egeland, făcând apel la responsabilitate, pe măsura gravităţii situaţiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.