O petiţie care solicită retragerea unei lucrări a pictorului Balthus a fost expusă la New York

Publicat:

Peste 9.500 de persoane semnaseră miercuri o petiţie care solicită retragerea sau plasarea în context a unei lucrări a pictorului franco-polonez Balthus, expusă la “Met” (Metropolitan Museum of Art) din New York, reprezentând o fată puberă într-o poziţie “sugestivă”, informează AFP, conform agerpres .

Tabloul intitulat “‘Thérčse ręvant'”( “Therese visând”, 1938), al pictorului Balthasar Klossowski de Rola, cunoscut sub numele de Balthus, prezintă o fată aşezată, cu un picior îndoit, într-o poziţie care îi dezvăluie lenjeria intimă.


Mia Merrill, autoarea petiţiei, acuză faimosul muzeu de “sprijinirea, poate neintenţionată, a voyeurismului şi a reificării copiilor”, expunând pictura fără “o clarificare”.

Citește și : Vladimir Putin candidează pentru al patrulea mandat prezidențial

Merrill explică faptul că Balthus avea o atracţie cunoscută pentru pentru fetele pubere şi că se poate susţine ideea că tabloul dă “sexualizării unui copil o dimensiune romantică”.

Autoarea petiţiei susţine că a luat această iniţiativă “ţinând cont de climatul actual legat de agresiunile sexuale şi de acuzaţiile date publicităţii în fiecare zi” – după cum explică aceasta, cu referire la torentul de acuzaţii de abuz sexual comise de personalităţi din lumea divertismentului, presei, politicii şi muzicii.

Marţi, Merrill a adăugat un mesaj petiţiei sale precizând că nu cere ca pictura să fie “cenzurată sau distrusă”, ci doar “retrasă din această galerie” sau să fie oferite mai multe detalii legate de context în descrierea ce figurează alături de tablou.

Ea a adăugat că ar considera petiţia un succes dacă Met ar posta alături de tabloul un mesaj precum “Unii vizitatori consideră această operă şocantă şi deranjantă, în măsura în care Balthus a avut o afinitate artistică pentru fetele tinere”.

De cealaltă parte, reprezentanţii muzeului susţin că “astfel de momente oferă ocazia pentru o discuţie”, după cum se indică într-o declaraţie trimisă AFP de un purtător de cuvânt al instituţiei.

O sursă apropiată muzeului a declarat pentru AFP că responsabilii acestuia nu au intenţia să înlăture pictura sau să modifice textul care descrie lucrarea, aşa cum solicită petiţia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

Ultima zi a recensământului populației

Ultima zi a recensământului populației Astăzi, 7 iulie, este ultima zi a recensământului populației. Conform datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.