X

Petrecem trei luni pe an navigând pe smartphone

Petrecem trei luni pe an navigând pe smartphone

Utilizarea excesivă a smartphone-urilor a devenit o problemă serioasă în societatea modernă. Datele recente arată că petrecem o cantitate uriașă de timp în fața micilor ecrane: 349 de minute pe zi, echivalentul a 41 de ore pe săptămână sau 3 luni întregi din an.

Datele, referitoare la utilizatorii din SUA, raportate de Statista și măsurate de Verto Analytics, sunt îngrijorătoare pentru toate categoriile de vârstă. Generația Z deblochează smartphone-ul de 79 de ori pe zi, în timp ce utilizatorii milenialii sau generația X verifică aceste dispozitive de 4,8 ori pe oră în timpul programului de lucru, potrivit stiripesurse.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Specialiștii avertizează că acest comportament ne antrenează să fim neatenți și permanent distrași de la viața reală.

Mark Morbe, psihoterapeut și expert în adicții tehnologice, atrage atenția că trecerea la era digitală s-a produs extrem de rapid, iar acum viața noastră s-a mutat aproape în totalitate în mediul online, scrie La Repubblica.

„Este un adevărat antrenament de neatenție. Când nu suntem online, ne gândim la ceea ce se întâmplă online, iar viața noastră offline s-a schimbat și a devenit o ramificație a ceea ce se întâmplă online”, avertizează Mark Morbe,.

Am ajuns să fim atât de condiționați să fim mereu conectați, încât simțim des vibrații fantomă ale telefonului. Smartphone-ul a devenit instrumentul principal pe care îl purtăm la noi, înlocuind numeroase obiecte de uz curent precum ceasul sau lista de cumpărături.

Printre motivele principale ale acestei dependențe se numără teama de a nu rata ceva important sau de a fi exclus din evenimente și interacțiuni sociale, fenomenul cunoscut ca „FOMO”.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Psihologii recomandă concentrarea pe momentul prezent, cultivarea relațiilor reale și recunoașterea faptului că este imposibil să fii mereu la curent cu tot ce se întâmplă online.

Pentru a ține sub control această adicție, experții sugerează stabilirea unor limite concrete, folosirea aplicațiilor care monitorizează timpul petrecut pe rețele și reintroducerea unor obiecte tradiționale precum ceasul de mână. De asemenea, este recomandat să ne implicăm în activități recreative fără dispozitive electronice și să reorganizăm spațiul pentru a face tehnologia mai puțin accesibilă în anumite momente ale zilei.

Tags: lucrusmartphoneSUA
Diverse