X

Petrolierul iranian Adrian Darya 1 a ajuns la destinație, petrolul a fost vândut (minister)

Petrolierul Adrian Darya 1, aflat în centrul unei dispute între Teheran și puterile occidentale, a ajuns la destinație și a vândut petrolul, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, a informat televiziunea de stat, potrivit Reuters, scrie mediafax.

“Tancul a ajuns la destinație, petrolul a fost vândut”, a declarat purtătorul de cuvânt, Abbas Mousavi, la postul de televiziune, fără să dezvăluie dacă petrolul a fost livrat.

Citește și : Papa Francisc denunţă la Madagascar ‘favoritismele şi nepotismul care duc la corupţie’

Petrolierul Adrian Darya 1, care se îndrepta către Siria de săptămâna trecută, a fost fotografiat de un satelit în largul portului sirian Tartus.

Nava, numită anterior Grace 1, a fost reținută de autorităţile britanice în largul Gibraltarului pe 4 iulie, deoarece se suspecta că se va îndrepta spre Siria cu încălcarea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

Două săptămâni mai târziu, Iranul a contraatacat confiscând un tanc petrolier aflat sub steag britanic în Strâmtoarea Hormuz, care duce în Golf.

Gibraltarul a eliberat nava iraniană pe 15 august, după ce a primit asigurări oficiale în scris de la Teheran că nava nu va descărca cele 2,1 milioane de barili de petrol în Siria.

Citește și : Amber Rudd acuză guvernul Johnson că nu face suficient pentru a obţine un acord de Brexit

Cu toate acestea, surse din transportul maritim susţin că petrolierul va încerca să transfere o parte din încărcătura sa pe o altă navă, după ce Iranul a anunţat că vânzarea a fost încheiată.

Washingtonul a avertizat statele pentru a nu acorda asistență navei, spunând că ar considera acest lucru drept sprijin pentru o organizație teroristă, și anume Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran.

Departamentul Trezoreriei SUA a înscris vineri cisterna pe o listă neagră de sancţiuni.

Tags: Adrian Darya 1petroliersatelitsiriateheranuniunea europeana
Categorii: Sinteze