Petrolierul Mercer Street a ancorat într-un port din Emiratele Arabe Unite

Publicat:

Petrolierul Mercer Street, gestionat de o societate a unui miliardar israelian, a ancorat în portul Fujairah din Emiratele Arabe Unite (EAU) după ce joi a fost în Marea Arabiei ţinta unui atac pe care SUA, Regatul Unit şi Israelul îl atribuie Iranului, în timp ce acesta din urmă neagă acuzaţiile, relatează marţi AFP, potrivit agerpres.

Potrivit website-ului specializat MarineTraffic, nava a sosit marţi la ora locală 02:47 (22:47 GMT luni) în zona de ancorare offshore de la Fujairah, unul dintre cele şapte emirate ale EAU.


Citeşte şi: Liderul republicanilor din Senatul american s-a infectat cu Covid deşi este vaccinat

Un jurnalist al AFP a observat nava de departe, în pofida ceţii provocate de nivelul ridicat de umiditate din regiunea care cunoaşte o căldură extremă. Guvernul emiratez nu a reacţionat oficial şi nici autorităţile din port nu au dorit să ofere informaţii despre acest subiect.

Petrolierul Mercer Street, în proprietate japoneză şi operat sub pavilion liberian de compania Zodiac Maritime care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost joi ţinta unui atac în timp ce se afla în Marea Arabiei, în largul coastelor Omanului. Un român membru al echipajului navei şi un britanic angajat al societăţii de securitate Ambrey au fost ucişi. Petrolierul venea de la Dar es Salaam, Tanzania, şi nu avea încărcătură la bord. După atac nava şi-a continuat cursul până la destinaţie sub controlul echipajului şi escortată de marina americană.

Atacul asupra petrolierului nu a fost revendicat. Potrivit SUA, Israelului şi Regatului Unit, el a fost executat cu drone şi aceste ţări acuză Teheranul că se află în spatele atacului, secretarul american de stat Antony Blinken promiţând luni un ”răspuns colectiv” împotriva Iranului.

Acesta din urmă a negat orice implicare şi a avertizat că va riposta ”oricărei eventuale acţiuni hazardate”.

Citeşte şi: POTOP în India! Cel puţin şapte oameni au murit

În zona Golfului Persic au avut loc în ultimii ani mai multe atacuri atribuite Iranului, acuzat cu regularitate că ameninţă libertatea de navigaţie. Teheranul a acuzat la rândul său Londra şi Washingtonul că păstrează ”tăcerea” asupra ”atacurilor teroriste” care au vizat ”navele comerciale” iraniene în Marea Roşie şi în apele internaţionale.

Publicaţia Wall Street Journal a relatat în martie, citând responsabili americani şi din Orientul Mijlociu, că Israelul a atacat de la sfârşitul anului 2019, folosind în special mine subacvatice, cel puţin zece nave care se îndreptau spre Siria şi care transportau cele mai multe dintre ele petrol iranian.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.