Piața imobiliară se schimbă radical în Europa și România: Apartamentele nu mai prezintă interes uriaș

Publicat:

Piața imobiliară se schimbă radical în Europa și România: Apartamentele nu mai prezintă interes uriaș

Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în acest an şi doar 19% se aşteaptă la o scădere, faţă de 51% în 2023, pe fondul îmbunătăţirii percepţiei cu privire la potenţialul de creştere din această piaţă, potrivit studiului Deloitte Real Estate Confidence Survey for Central Europe 2024, dat miercuri publicităţii.

De altfel, 40% din participanţii la studiu anticipează o creştere a activităţii pe piaţă în acest an, faţă de 15% cu un an în urmă, iar proporţia celor care prevăd o scădere s-a redus la 16%, de la 57% în 2023, se menţionează într-un comunicat al companiei de consultanţă, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

În acest context, investitorii intenţionează să se concentreze pe proiecte noi (31%) sau pe atragerea de fonduri pentru plasamente viitoare (19%). O treime dintre aceştia se aşteaptă ca eficienţa portofoliului lor să se îmbunătăţească, de două ori mai mulţi decât cei care estimează o deteriorare a acesteia. Sectorul industrial este în continuare perceput ca fiind cel mai competitiv (31%), urmat de cel rezidenţial (21%), relevă studiul.

În rândul dezvoltatorilor, cea mai importantă tendinţă în 2024 pare a fi reprofilarea pe alte segmente ale pieţei, având în vedere că un sfert dintre aceştia iau în calcul o astfel de schimbare. Acest trend se manifestă cel mai pregnant printre dezvoltatorii de birouri şi de spaţii comerciale – trei sferturi, respectiv jumătate dintre aceştia susţin că se vor concentra pe alte sectoare în 2024 (în principal active cu destinaţie mixtă sau proiecte rezidenţiale pentru închiriere).

“Temperarea activităţii din piaţa de birouri se remarcă şi în România, încă din 2023, iar tranzacţiile care încă se mai derulează au ca obiect renegocierea contractelor de închiriere, cu accent pe flexibilizarea clauzelor, sau prelungirea perioadei contractuale. În schimb, în privinţa proiectelor de tip retail, piaţa locală se diferenţiază de cea regională, dat fiind că există multe proiecte în derulare şi apetit crescut pentru investiţii pe acest segment, stimulate de perspectiva reducerii inflaţiei şi, implicit, de creşterea puterii de cumpărare a populaţiei. Segmentul industrial beneficiază de perspective de creştere, date fiind situaţia geopolitică, stocul insuficient de astfel de spaţii la nivel naţional şi fenomenul de friendshoring, respectiv tendinţa globală şi regională de relocare sau, respectiv, de construire a diverselor unităţi de producţie în statele aliate din punct de vedere politic”, a declarat Irina Dimitriu, Partener Reff & Asociaţii | Deloitte Legal, lider al serviciilor de consultanţă pentru sectorul imobiliar în cadrul Deloitte România, citată în comunicat.

Cele mai mari provocări sunt legate de finanțarea investițiilor

Printre provocările cu care se confruntă dezvoltatorii în acest an se remarcă cele legate de finanţare (26%), urmate de cele care implică achiziţia de terenuri pentru dezvoltări viitoare (23%), în perspectiva redresării economice, şi de comercializare (18%).

Deloitte derulează Real Estate Confidence Survey for Central Europe începând din 2019 pentru a afla percepţia profesioniştilor din domeniu cu privire la evoluţia pieţei în regiune. La sondaj participă trei categorii de respondenţi, respectiv dezvoltatori, investitori şi consultanţi specializaţi în domeniul imobiliar. La ediţia din acest an au participat, în principal, jucători din Polonia (33%), Cehia (24%), Ungaria (10%), iar 24% dintre participanţi operează pe mai multe pieţe din Europa Centrală.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă fiscală şi juridică, consultanţă, consultanţă financiară şi managementul riscului pentru companii. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de ţări şi teritorii.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din ţara noastră şi oferă, în cooperare cu Reff & Asociaţii | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanţă fiscală, servicii juridice, de consultanţă şi managementul riscului, consultanţă financiară, soluţii de servicii şi consultanţă în tehnologie, precum şi alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.400 de profesionişti.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Per Gessle şi Lena Philipsson, noua solistă a trupei Roxette, au lansat un single şi pornesc într-un turneu împreună

Per Gessle şi Lena Philipsson, noua solistă a trupei Roxette, au lansat un single şi pornesc într-un turneu împreună Per Gessle, liderul Roxette, a anunţat...

Concurenţi de urmărit la Eurovision 2024. Casele de pariuri indică Croaţia, Elveţia şi Ucraina drept primele trei favorite la victorie

Concurenţi de urmărit la Eurovision 2024. Casele de pariuri indică Croaţia, Elveţia şi Ucraina drept primele trei favorite la victorie Concursul Eurovision, un festival muzical...

Robert de Niro îl atacă din nou pe Donald Trump: ‘Este un monstru. Doamne fereşte, va deveni din nou preşedinte’

Robert de Niro îl atacă din nou pe Donald Trump: 'Este un monstru. Doamne fereşte, va deveni din nou preşedinte' Adversar notoriu al lui Donald...

Unul din cele mai mari orașe ale lumii se scufundă din cauza creșterii nivelului mării

Unul din cele mai mari orașe ale lumii se scufundă din cauza creșterii nivelului mării Unul dintre cele mai mari orașe din lume, Jakarta, se scufundă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.