Un pictor, supravieţuior al Holocaustului, şi-a deschis propriul muzeu la Vilnius

Publicat:

Un pictor şi supravieţuitor al Holocaustului, Samuel Bak, de 84 de ani, a inaugurat luni un muzeu cu operele sale inspirate de istoria evreilor de la Vilnius, la aproape opt decenii de la prima sa expoziţie la vârsta de 9 ani în ghetoul creat de nazişti în oraşul pe atunci polonez, relatează AFP, potrivit agerpres.

Samuel Bak a fost trimis în ghetou împreună cu întreaga sa familie în 1941. Practic, întreaga sa familie a murit în Holocaust. El însuşi a supravieţuit pentru că s-a ascuns într-o mănăstire catolică şi a plecat după război cu mama sa în Israel. El trăieşte în prezent în SUA.


Citeşte şi: INCENDIU puternic la Londra. O femeie a murit – FOTO/VIDEO

“Am trăit în atâtea ţări diferite. Dar sunt din Vilna, mă identific cu acest oraş”, a declarat Bak pentru AFP, referindu-se la numele evreiesc al oraşului Vilnius.

“Să mă aflu aici este, într-un fel, o revenire la origini. Este, de asemenea, o posibilitate de a-mi exprima recunoştinţa faţă de creştinii care m-au ajutat să supravieţuiesc”, a declarat el înainte de ceremonia de inaugurare.

Muzeul, care va face parte din muzeul naţional evreiesc Vilna Gaon, cuprinde pentru moment 60 de picturi.

“Opera lui Bak ţese împreună istoria personală şi istoria evreiască pentru a articula împreună o iconografie de succes a experienţei Holocaustului”, a indicat galeria Pucker, care îl reprezintă, pe site-ul său de internet.

“De-a lungul a şapte decenii de producţie artistică, Bak a explorat şi a lucrat la un ansamblu de metafore, o gramatică vizuală, un vocabular care privilegiază în cele din urmă întrebările”, a adăugat galeria americană. În loc să prezinte moartea direct, Bak utilizează alegoria şi substituirea.

Ministrul lituanian al culturii, Liana Ruokyte-Jonsson, a salutat întoarcerea lui Bak la Vilnius, dovadă că “eforturile de anihilare nu au reuşit în cele din urmă”.

Citeşte şi: Putin s-a întâlnit cu Bashar al-Assad la Soci şi l-a ‘felicitat’ pentru rezultatele în lupta împotriva terorismului

Teritoriul actual al Lituaniei găzduia înainte de război o importantă comunitate evreiască şi Vilnius era supranumit “Ierusalimul nordului”.

Circa 195.000 de evrei care trăiau pe acest teritoriu au fost ucişi în timpul Holocaustului. Astăzi, circa 3.000 de evrei trăiesc în Lituania, ţară de 2,8 milioane de locuitori, membră a NATO şi a UE.

Preşedinta comunităţii evreieşti, Faina Kukliansky, susţine că muzeul “va deveni un alt semn extraordinar al moştenirii evreieşti în Lituania şi în lume”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.