Planurile de transformare a Aeroportului Mărculești într-un aeroport de pasageri au fost abandonate (ministru)

Publicat:

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a anunțat că planurile de transformare a Aeroportului Mărculești într-un aeroport de pasageri au fost abandonate în favoarea dezvoltării Aeroportului Chișinău.

Într-o declarație recentă, el a explicat că inițial s-a analizat această opțiune pentru a oferi o alternativă la Aeroportul Internațional Chișinău, care era în gestionarea fugarului Șor la momentul respectiv și au fost realizate studii de prefezabilitate și planuri de investiții pentru Aeroportul Mărculești în acest context.


Citește și : Maia Sandu le cere moldovenilor din Olanda să se întoarcă acasă

Cu toate acestea, situația s-a schimbat odată cu preluarea controlului asupra Aeroportului Internațional Chișinău de către stat.

Spînu a subliniat că se concentrează acum pe dezvoltarea Aeroportului Internațional Chișinău, care încă nu a epuizat capacitatea de primire a pasagerilor și poate acoperi toate necesitățile cu o gestionare corectă.

În loc să transforme Aeroportul Mărculești într-un aeroport de pasageri, autoritățile consideră acum posibilitatea dezvoltării acestuia ca un aeroport de tip cargo, specializat în transportul de mărfuri.

Ministrul a menționat că în perioada următoare, Aeroportul Internațional Chișinău se așteaptă să revină la nivelul de trafic de pasageri dinaintea pandemiei, dar înțelege că unii pasageri au ales să zboare de la aeroporturi din străinătate. Cu toate acestea, în viitor, o creștere semnificativă a fluxului de pasageri la Chișinău ar putea implica construirea unui al doilea terminal, iar în acest sens, autoritățile caută soluții pentru dezvoltarea infrastructurii Aeroportului Mărculești pentru a sprijini funcționalitatea acestuia.

Astfel, decizia de a renunța la transformarea Aeroportului Mărculești într-un aeroport de pasageri se bazează pe evaluarea nevoilor actuale și viitoare ale transportului aerian din Republica Moldova și pe eficiența resurselor disponibile.

Acum un an și jumătate, Andrei Spînu declara că Aeropoprtul Mărculești în 12 luni va fi funcțional.

Citeşte şi: Ruşii au provocat daune majore în zona portului Ismail

Potrivit calculelor, după cum spunea anterior fostul șef de la Agenția de Investiții, Marin Ciobanu, investiția necesară pentru a transforma Mărculeștiul într-un hub logistic bine echipat și căutat este estimată la 75 de milioane de euro. Fraport este pregătit pentru astfel de investiții, deoarece vede un potențial mare pentru dezvoltarea acestui proiect în Moldova.

Аеrороrtul Internațional Mărculești а fost fоndаt în 2004, în baza unității militare din Mărculești și аrе о suprafață de 265 de hectare. Întreprinderea include două componente: Aeroportul Internațional Mărculești și Zona Economică Liberă. În 2018, Aeroportul a fost transferat din subordinea Ministerului Apărării, în cea a Ministerului Economiei și Infrastructurii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io – Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar

Satelitul lui Jupiter fierbe la propriu. Astronomii au observat lacuri de lavă pe Io - Luna celei mai mari planete din sistemul nostru solar Jupiter ascunde...

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe

Regizorul francez Benoit Jacquot, inculpat pentru violarea a două actriţe Regizorul Benoit Jacquot a fost inculpat miercuri pentru violarea actriţelor Julia Roy, în 2013, şi...

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.