Plățile fără numerar, din ce în ce mai populare în R.Moldova

Publicat:

Plățile fără numerar, din ce în ce mai populare în R.Moldova

Plățile fără numerar devin din ce în ce mai populare în Republica Moldova, aproximativ 40% din populație alegând să facă tranzacții digitale. Statisticile din anul trecut arată că Republica Moldova a înregistrat un număr record de peste 188 de milioane de asemenea tranzacții, în creștere cu peste 35% față de anul 2022. Această creștere este motivată de principalele avantaje ale plăților digitale: sunt comode, sigure și ușor de gestionat, iar pe termen lung, alegerea lor contribuie la creșterea economică a țării.

Deși s-au făcut progrese majore, unii dintre cetățenii noștri rămân încă reticenți în ceea ce privește plățile fără numerar, iar Moldova se află în urma altor țări europene la acest capitol. De exemplu, în Norvegia, lider în utilizarea plăților digitale, în anul precedent doar 3% din tranzacții au fost efectuate cu bani lichizi, potrivit infomarket.md.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

Anca Dragu, Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei: „Banca Națională și sectorul bancar au făcut o echipă extraordinară în promovarea plăților fără numerar, și în acest fel aducem tuturor cetățenilor din Moldova, clienților bancari, posibilitatea de a avea acces la plăți rapide, sigure și cu costuri din ce în ce mai reduse. Comisioanele pentru plățile instant au scăzut chiar până la 0, pentru transferurile de până la 5000 lei. Asta înseamnă că aceste plăți sunt nu numai sigure, sunt continue și foarte accesibile. Vă mulțumim încă o dată că promovați, că sunteți alături de noi și pentru că împreună lucrăm la acest concept de acces mai ușor la plăți, la servicii bancare, și, în general, la dezvoltare. Noi vorbim despre dezvoltarea țării și despre perspective de facilitare a business-ului și a tranzacțiilor pentru toți cetățenii Moldovei.”

Dumitru Alaiba, Vicepremier, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Această inițiativă este foarte importantă și schimbarea pentru economie poate fi tectonică. Noi nu ne sfiim de ambiții  mari și obiectivul nostru este unul clar: să asigurăm o creștere accelerată a economiei pentru perioada următorilor 10 ani, iar asta înseamnă să deblocăm și să dezvoltăm noi sectoare care să contribuie la creșterea economică. Desigur că aici promovarea plăților cashless este un accelerator în sine. Unul dintre modurile în care vedem o contribuție mai mare la PIB este prin reducerea graduală a economiei informale, iar felul în care pot contribui plățile cashless este într-adevăr incomparabil cu orice altceva. Vorbim despre o economie mai transparentă, mai sigură și mai echitabilă. Dar asta nu este tot, vorbind despre deblocarea și deschiderea de noi sectoare, cum ar fi comerțul electronic. Noi avem un potențial pe care practic nu l-am explorat aproape deloc, și asta înseamnă oportunități de afaceri și de dezvoltare pentru foarte mulți comercianți mici și mari.”
În prezent, Republica Moldova oferă o gamă variată de instrumente de plată fără numerar, precum tranzacțiile A2A: MIA, Google Pay, Apple Pay și plățile clasice cu carduri. Comparativ cu alte țări, Moldova este la un nivel avansat în ce privește disponibilitatea acestor metode, reflectând adaptarea rapidă a infrastructurii financiare la noile tehnologii.

De ce se tem moldovenii să achite fără numerar?

Deși au la dispoziție mai multe instrumente de plată fără cash – card bancar, inel smart, telefon mobil, comerț online – moldovenii au anumite reticențe în utilizarea lor. Unii se simt mai confortabil să vadă și să gestioneze banii fizici, decât să depindă de un sistem electronic, în timp ce pentru alții, mai puțin familiarizați cu tehnologia, numerarul reprezintă o formă de control și siguranță – date reflectate într-un studiu de specialitate.

Iana Semionova, consultantă, Magenta Consulting: „Scopul de bază al studiului a fost să înțelegem care sunt comportamentele persoanelor care utilizează mai mult cash. Cele mai mari bariere cu care se confruntă moldovenii în raport cu plățile fără numerar sunt: frica de fraude, neîncrederea în capacitățile proprii de utilizare a tehnologiilor și obișnuința utilizării modalităților tradiționale de achitare cu numerar. În același timp, se evidențiază și mai multe avantaje menționate de moldoveni în efectuarea plăților fără numerar: rapiditatea tranzacțiilor, gestionarea eficientă a banilor, posibilitatea de a achita serviciile, de a face cumpărături online, inclusiv de a achiziționa produse care nu sunt disponibile în zona lor, dar și evitarea cozilor și economisirea timpului.”

Deținătorul cardului din Moldova este mult mai predispus să cumpere online din străinătate, deoarece plata cu cardul este singura metodă de disponibilă, comparativ cu piața locală, unde are la dispoziție 3 opțiuni de plată oferite de platformele de comerț electronic: cu numerar, cu cardul la livrare și plata online. Piață internă este dominată de tranzacții ce originează online, însă se finalizează cu plata offline (de ex. plata cu cardul sau cash la livrare).
Parteneriat pentru o societate #fărăcash

În premieră pentru țara noastră, băncile comerciale din Moldova și-au unit eforturile pentru consolidarea unei societăți #cashless. Pentru a promova schimbarea în obiceiurile de plată ale moldovenilor, Asociația Băncilor din Moldova (ABM) care reunește toate băncile comerciale, în parteneriat cu sistemul internațional de plăți Visa și cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, vor desfășura mai multe acțiuni de încurajare a renunțării la plățile cu numerar.

Sergiu Rabii, Director de Programe în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului: „Avem un potențial foarte mare de creștere în regiunile rurale și în cadrul populației din grupurile dezavantajate, unde, conform unui studiu elaborat de către Proiectul Tehnologiile Viitorului, circa 2/3 din populație preferă să retragă numerarul, în cazurile în care sunt posibile plățile cu numerar. Ne așteptăm să avem un impact foarte mare al acestei campanii, și anume, minimizarea dependenței de numerar în economia Moldovei, creșterea securității tranzacțiilor și creșterea accesului la serviciile financiare. Până în prezent, am acordat asistență directă pentru peste 300 de companii, agenți economici, pentru a implementa sisteme de plăți electronice. Și, aceasta a avut un impact semnificativ – în ultimii 2 ani, aceste 300 de companii au accesat piețe noi din Uniunea Europeană, Statele Unite și au generat investiții semnificative, comparativ cu companiile care nu practică comerțul online.”

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

Dorel Noroc, Președintele Asociației Băncilor din Moldova (ABM): „Faptul că cetățenii care deja utilizează plățile fără numerar (fie că este un card bancar fizic, digital sau orice alt instrument fără numerar) nu se întorc la modalitățile de plată tradiționale demonstrează incontestabil existența beneficiilor plăților fără numerar: siguranță, rapiditate și comoditate. Această campanie nu este doar despre tranzacții mai comode, mai convenabile și mai rapide, dar și despre oportunități egale pentru toți cetățenii din Moldova de a se bucura de avantajele unei economii cashless. În ultimii ani, băncile au inovat foarte mult în acest domeniu, deja avem o infrastructură de terminale modernizate, avem soluții prin care telefonul mobil poate fi utilizat în calitate de terminal de plată. Aplicațiile devin tot mai comode și tot mai simple pentru cetățean, ceea ce înseamnă că, similar numerarului, cetățeanul deține controlul și își gestionează banii. Unul din obiectivele campaniei este să informăm cetățenii despre aceste posibilități, și ne bucură că am reușit să adunăm mai mulți parteneri, iar, în premieră, toate băncile din Moldova s-au implicat în acest proiect.”

Despre Campania #FărăCash
 
În ultimii ani, Republica Moldova a înregistrat o creștere consistentă a numărului de carduri bancare active. La finalul anului precedent, în circulație erau peste 3,3 milioane de carduri, marcând o creștere de 18% comparativ cu aceeași perioadă din 2022.  Doar în anul 2023, cetățenii noștri au făcut peste

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un avion de vânătoare cu inteligență artificială ține pasul cu un pilot uman

Un avion de vânătoare cu inteligență artificială ține pasul cu un pilot uman Un avion de vânătoare cu inteligență artificială a ținut pasul cu un...

Horoscop 5 mai 2024

Horoscop 5 mai 2024 Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Pentru nativii zodiei Capricorn, situaţia financiară se schimbă în bine, în timp...

VIDEO – Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album: ‘Era doar o chestiune de timp’ 

VIDEO - Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album: 'Era doar o chestiune de timp'  Unul dintre marile alter ego-uri din...

Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: ‘Operație pe cord deschis și multe medicamente’

Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: 'Operație pe cord deschis și multe medicamente' „Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.