X

Poliția britanică îi îndeamnă pe responsabilii politici la moderație

 Unul dintre şefii poliţiei britanice i-a îndemnat joi pe responsabilii politici la “moderaţie”, pentru a evita exacerbarea tensiunilor pe care le suscită Brexitul în Marea Britanie, informează AFP, potrivit agerpres.

“După cum o ştim cu toţii, este vorba de o problemă ce suscită multă emoţie” şi care generează un “climat incredibil de febril”, a declarat în timpul unei conferinţe de presă Martin Hewitt, directorul Consiliului Naţional al Şefilor din Poliţie (NPCC), organism de coordonare a forţelor de poliţie britanice.

Citește și: Deputații britanici sunt de acord cu amânarea Brexit-ului

“Este responsabilitatea persoanelor care beneficiază de o platformă (partid politic, organizaţie, etc.), o voce, să comunice de o manieră moderată, pentru a nu inflama dezbaterile”, a adăugat el.

Numărul de infracţiuni legate de Brexit, chiar dacă este scăzut, s-a dublat recent, ajungând de la 11 în săptămâna care a început în 18 martie la 26 săptămâna următoare.

De la începutul lui 2019, zeci de parlamentari britanici i-au scris şefului poliţiei din Londra pentru a-i semnala o “deteriorare a ordinii publice şi a securităţii” lângă Parlamentul din Westminster. Parlamentarii au luat această decizie după ce susţinători ai Brexit-ului au agresat verbal personalităţi pro-UE, încercuind-o inclusiv pe deputata anti-Brexit Anna Soubry şi calificând-o drept “nazistă”.

Prevăzut iniţial pentru 29 martie, Brexit-ul a fost amânat pentru cel devreme 12 aprilie, din cauza incapacităţii parlamentarilor şi guvernului din Marea Britanie de a se pune de acord asupra condiţiilor acestei separări istorice. Această amânare a provocat furia a numeroşi susţinători ai Brexit-ului, îngrijoraţi de posibilitatea anulării votului din timpul referendumului din 23 iunie 2016, care a decis ieşirea Marii Britanii din UE.

Citește și: Pompeo îi avertizează pe turci să nu intre ‘unilateral’ în Siria

“Există multă furie care se exprimă pe reţelele sociale”, a subliniat Martin Hewitt. “Într-un context ca cel actual, (…) fiecare persoană ce ocupă un post cu responsabilităţi este obligată să se gândească foarte atent la modul în care se exprimă”, a adăugat el.

În cadrul planurilor de urgenţă naţionale, mai mult de 10.000 de poliţişti anti-revoltă pot fi desfăşuraţi oriunde pe teritoriul ţării în decurs de 24 de ore. Mii de poliţişti au fost de asemenea instruiţi suplimentar pentru a putea fi desfăşuraţi în Irlanda de Nord în caz de nevoie, subiectul frontierei irlandeze fiind unul dintre principalele subiecte de divergenţă din negocierile asupra Brexit-ului.

Tags: Anna SoubrybrexitConsiliul Naţional al Şefilor din Poliţie (NPCC)irlanda de nordmarea britanieMartin HewittpolitieWestminster
Categorii: Diaspora