Poliția de Frontieră Iași, reacție după ce maestrul Nicolae Botgros s-a plâns că a stat în vamă

Publicat:

Poliția de Frontieră Iași, reacție după ce maestrul Nicolae Botgros s-a plâns că a stat în vamă

Poliția de Frontieră Iași a venit cu o primă reacție după ce maestrul Nicolae Botgros s-a plâns că s-a imțit umilit în vama Albița pentru că a fost nevoit să aștepte 2 ore pentru a putea ieși din România. Vameșii spun, însă, că atât durează formalitățile la frontieră și că maestrul nu a prezentat niciun document pentru urgentarea formalităților de control.

Nicolae Botgros și Orchestra Lăutarii din Chișinău au fost invitați să participe la Zilele Ilfovului. Ca de fiecare dată, artiștii au făcut show pe scenă, spectacolul bucurându-se de un succes notabil. Din păcate, acest succes a fost umbrit de un incident petrecut în vama Albița. Într-o postare pe Facebook, maestrul s-a arătat revoltat de situație, menționând că „noi avem foarte mult de lucru peste Prut și avem deja probleme mari, că nu se mai poate de răbdat”, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

La scurt timp, reprezentantul Poliției de Frontieră Iași Denis Lazăr a precizat, pentru zdg.md, citat de romaniatv.net, că maestrul nu a 0prezentat niciun document din care să reiasă că ar avea nevoie ca formalitățile să fie urgentate în cazul lui.

„În cazul de față, persoana care s-a prezentat la control nu deține pașaport de serviciu sau diplomatic, fapt pentru care, în conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, nu poate efectua controlul de frontieră în regim prioritar”, a spus Lazăr.

Nicolae Botgros nu a venit cu „o solicitare motivată pentru prioritizarea controlului de frontieră”

De asemenea, reprezentanta Inspectoratului spune că verificările autocarului în care se aflau artiștii a fost efectuate de către polițiștii de frontieră în intervalul orar 02.40 – 03.00.

Comunicatul Poliției de Frontieră

„Referitor la informațiile apărute în spațiul public cu privire nemulțumirea unui participant la traficul transfrontalier privind disconfortul întâmpinat la trecerea frontierei, suntem abilitați să vă informăm următoarele: În conformitate cu legislația în vigoare, în punctele de trecere de la frontiera externă îşi desfăşoară activitatea personalul tuturor autorităţilor publice care au, potrivit legii, competențe pe linia controlului la trecerea frontierei de stat.

Astfel, după controlul documentelor privind identitatea persoanelor, autoritatea vamală efectuează controlul vamal, potrivit reglementărilor în domeniu. Atunci când traficul înregistrează valori crescute, polițiștii de frontieră dispun toate măsurile aflate în compemtenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ, toate acestea fiind condiționate însă de durata controlului efectuat și de celelalte autorități. Astfel, timpul de efectuare a controlului, din punct de vedere al atribuţiilor instituţiei noastre este de maxim 2-3 minute, la care se adaugă și timpul necesar pentru verificările celorlalte instituții.

Referitor la cazul înregistrat la PTF Albița, menționăm faptul că au fost luate toate măsurile aflate în competența structurii, permise de infrastructura punctului, astfel încât timpul de așteptare sa fie cât mai scurt posibil. Menționăm faptul că în medie polițiștii de frontieră de la PTF Albița verifică aproximativ 3.300 de mijloace de transport în 24 de ore (atât autoturisme, cât și automarfare) pe ambele sensuri atât pe intrare, cât și pe ieșire.

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

În cazul de față, persoana care s-a prezentat la control nu deține pașaport de serviciu sau diplomatic, fapt pentru care, în conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, nu poate efectua controlul de frontieră în regim prioritar. Totuși, în cazurile când există o solicitare motivată pentru prioritizarea controlului de frontieră, polițiștii de frontieră vin în sprijinul participanților la traficul transfrontalier și întreprind toate demersurile legale în acest sens. Controlul autocarului în discuție (cu un număr de 47 persoane) a fost efectuat de către polițiștii de frontieră în intervalul orar 02.40 – 03.00. Precizăm că niciun pasager din autocar nu a prezentat o motivare pentru urgentarea formalităților de control”, a precizat Denis Lazăr pentru ZdG.

La rândul lor, reprezentanții Poliției de Frontieră a Republicii Moldova au declarat că, pe partea moldovenească, timpul de așteptare „nu a depășit 20 de minute”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministrul Finanțelor, ședință de lucru la Serviciul Vamal

Ministrul Finanțelor, ședință de lucru la Serviciul Vamal Subiectele de pe agenda întrevederii au vizat acumulările la buget pentru primele 4 luni ale anului curent,...

Exerciții aeriene ale NATO au început în Germania

Exerciții aeriene ale NATO au început în Germania Aplicaţii de apărare aeriană sub numele de cod "Tiger Meet" au început luni în spaţiul aerian din...

Grosu îndeamnă alegătorii cu cetăţenie română să voteze cu PNL la alegerile europarlamentare

Grosu îndeamnă alegătorii cu cetăţenie română să voteze cu PNL la alegerile europarlamentare Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la guvernare la Chişinău, îndeamnă persoanele...

Absolvenții Școlii de Arte Plastice din Cahul au fost premiați pentru talent și dăruire

Absolvenții Școlii de Arte Plastice din Cahul au fost premiați Astăzi, 3 iunie 2024, la Școala de arte Plastice din municipiul Cahul, a avut loc...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.