Poliţia franceză menţine în vigoare tehnica de imobilizare prin care a fost omorât George Floyd

Publicat:

Tehnica controversată de imobilizare a unui arestat prin priză la gât, despre care ministrul de interne francez Christophe Castaner anunţase că a fost abandonată, provocând astfel revolta poliţiştilor, va fi utilizată în continuare în Franţa până când va fi stabilit un nou mod de reţinere, a indicat şeful poliţiei naţionale marţi, potrivit agerpres.

Această tehnică de imobilizare, denunţată vehement de manifestanţii împotriva violenţelor poliţieneşti în ultimele săptămâni, “va continua să fie aplicată cu măsură şi discernământ”, scrie directorul general al poliţiei naţionale (DGPN), Frederic Veaux, într-o notă de serviciu consultată de AFP.


Citeşte şi: După 25 de zile de acalmie, coronavirusul REAPARE în Noua Zeelandă

Şeful poliţiei franceze precizează totuşi că un grup de lucru va fi instituit miercuri “pentru a defini o tehnică de înlocuire” a acesteia. Grupul va trebui să-şi prezinte concluziile “înainte de 1 septembrie”.

O persoană care rezistă fizic arestării, îi ameninţă pe poliţişti sau pe terţe persoane va fi imobilizată în continuare deocamdată printr-o priză la gât, precizează nota.

Această tehnică presupune că poliţistul apasă cu antebraţul pe traheea persoanei pe care doreşte să o imobilizeze, acţionând din spate. “Există două efecte imediate: durerea şi tăierea respiraţiei”, potrivit unei surse poliţieneşti.

Ideea este de a crea o constrângere suficientă pentru a culca persoana la pământ sau pentru a o încătuşa stând în picioare fără dificultate. “Această tehnică este aplicată doar pe durata încătuşării”, precizează sursa.

Veaux menţionează totuşi că “‘priza din spate’ pentru a imobiliza persoana aflată în picioare şi a o trânti la pământ cu scopul de a o încătuşa este în continuare predată şi aplicată”.

Citeşte şi: Trump se teme de cartea lui John Bolton: S-ar putea confrunta cu o ‘problemă penală’

Anunţul despre abandonarea prizei la gât făcut de Christophe Castaner în 8 iunie, după un weekend de mobilizare împotriva violenţelor poliţieneşti, a provocat indignarea sindicatelor poliţiştilor şi agenţilor de pe teren, care au organizat de atunci proteste simbolice cu depuneri de cătuşe.

Luni seara, principalele sindicate ale poliţiştilor francezi şi-au exprimat satisfacţia faţă de această notă, care aduce – potrivit lor – clarificări după declaraţiile ministrului de interne.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.