Poliția israeliană a utilizat forţa excesiv în timpul protestelor din luna mai (HRW)

Publicat:

Poliţia a utilizat o “forţă excesivă” faţă de manifestanţii proveniţi din comunitatea arabă în oraşul israelian Lod, a anunţat marţi ONG-ul Human Rights Watch (HRW), denunţând acte “aparent discriminatorii”, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Revoltele au avut loc în mai multe oraşe mixte israeliene, unde trăiesc evrei şi arabi, descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe pământurile lor la crearea statului Israel în 1948, pe fondul ciocnirilor violente din Ierusalimul de Est între palestinieni şi forţele israeliene şi a unui război între Israel şi mişcarea Hamas în Fâşia Gaza.


Citește și : Rezoluţia privind statul de drept în Slovenia este un document politic

“Autorităţile israeliene au reacţionat la evenimentele din mai de la Lod dispersându-i cu forţa pe palestinienii care manifestau paşnic”, a declarat într-un comunicat Omar Shakir, responsabil al Human Rights Watch pentru Israel şi teritoriile palestiniene, vorbind despre “cartuşe lacrimogene” şi “grenade asurzitoare” lansate în direcţia lor.

Forţele de poliţie nu au reacţionat “într-un mod imparţial atunci când evrei ultranaţionalişti îi atacau pe palestinieni”, a mai precizat Shakir.

“Intervenţia poliţienească la Lod a avut loc în contextul discriminării sistematice exercitate de guvernul israelian faţă de palestinienii de naţionalitate israeliană”, potrivit ONG-ului.

De altfel, consideră ONG-ul, “autorităţile israeliene au tratat în mod net diferit” decesele unui arab şi unui evreu la Lod, în ciocnirile în care s-au confruntat tineri arabi şi grupuri de evrei.

Opt arabi au fost inculpaţi pentru moartea lui Yigal Yehoshua, un evreu rănit la cap de pietre aruncate în timpul ciocnirilor. Cinci evrei au fost arestaţi, apoi eliberaţi fără a fi inculpaţi după moartea lui Moussa Hassuna, un arab israelian care şi-a pierdut viaţa în timpul unui atac armat.

Poliţia israeliană a respins acuzaţiile că nu a dat dovadă de imparţialitate. Aceasta a precizat pentru AFP că ancheta asupra morţii lui Hassuna continuă şi a dat asigurări că tratează evenimentele într-un mod “profesional”, “indiferent de religia sau identitatea autorilor de infracţiuni”.

HRW a cerut marţi ONU să ancheteze asupra practicilor “aparent discriminatorii” ale statului evreu.

Citește și : Rata natalităţii SE PRĂBUŞEŞTE în Italia! Este cea mai mică din ultimii 160 de ani

Arabii israelieni, care reprezintă circa 20% din populaţia israeliană şi în jur de o treime din cea din Lod, oraş cu 80.000 de locuitori, susţin frecvent că sunt victime ale discriminărilor.

Human Rights Watch a calificat drept “apartheid” politica Israelului faţă de arabii de pe teritoriul său şi faţă de palestinieni în teritoriile ocupate, o acuzaţie respinsă vehement de statul evreu, care denunţă “un parti-pris anti-israelian”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.