Polonia a sancţionat 365 de cetăţeni belaruşi în legătură cu încarcerarea jurnalistului Andrzej Poczobut în Belarus

Publicat:

Polonia a impus sancţiuni contra unui număr de 365 de cetăţeni belaruşi în legătură cu încarcerarea unui jurnalist de origine poloneză în Belarus, a anunţat luni Ministerul de Interne polonez, pe fondul tensionării relaţiilor între Varşovia şi Minsk, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Polonia este un refugiu important pentru opozanţii regimului autoritar condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko în Belarus şi Varşovia a devenit unul dintre susţinătorii cei mai fermi ai Ucrainei după ce Rusia, aliat al Belarusului, a invadat ţara vecină anul trecut.


Citește și : Coreea de Nord va organiza o reuniune cheie despre economie la începutul lunii iunie

Curtea Supremă din Belarus a anunţat vineri că a respins apelul unui jurnalist belarus, Andrzej Poczobut, membru al minorităţii poloneze din această fostă republică sovietică şi care fusese condamnat în februarie la opt ani de închisoare. Corespondent în Belarus pentru cotidianul polonez Gazeta Wyborcza şi militant pentru drepturile minorităţii poloneze, Poczobut, în vârstă de 50 de ani, fusese condamnat în februarie pentru “apeluri publice la acţiuni vizând subminarea securităţii naţionale” şi “incitare la ură”.

Polonia susţine că acuzaţiile contra jurnalistului sunt total injuste şi au motivaţie politică.

”În legătură cu menţinerea verdictului draconic în cazul lui Andrzej Poczobut şi cu reprimarea de către autorităţile belaruse a opozanţilor politici ai lui Lukaşenko, ministrul de interne a decis includerea a 365 de cetăţeni belaruşi pe lista străinilor a căror şedere pe teritoriul polonez este indezirabilă”, a indicat Ministerul de Interne polonez într-un comunicat.

Persoanele respective au interdicţia de a intra în spaţiul Schengen, iar activele lor din Polonia vor fi blocate.

Printre cei 365 de indivizi vizaţi se află parlamentari, judecători şi procurori, precum şi persoane care lucrează în presa de stat.

Polonia a acuzat Belarusul că a creat în mod artificial o criză a migranţilor la frontiera comună aducând pe calea aerului oameni din Orientul Mijlociu şi Africa şi forţându-i să treacă graniţa. Minskul a respins toate acuzaţiile.

Jurnalistul Andrzej Poczobut, al cărui proces a avut loc cu uşile închise la tribunalul regional din Grodno (vest), un oraş cu o importantă comunitate de origine poloneză, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare.

Citește și : Acordul asupra datoriei SUA pregătit să fie înaintat Congresului

Poczobut, aflat în arest din martie 2021, a refuzat să ceară clemenţă din partea lui Lukaşenko, iar cazul său a devenit un simbol al rezistenţei democratice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.