Polonia nu exclude ideea de a trimite trupe în Ucraina. „Nu-i vom arăta lui Putin ce cărţi avem”

Publicat:

Polonia nu exclude ideea de a trimite trupe în Ucraina. „Nu-i vom arăta lui Putin ce cărţi avem”

Polonia nu respinge ideea de a trimite trupe în Ucraina și salută viziunea strategică a președintelui Franței. În repetate rânduri, Emmanuel Macron a declarat că, pentru a-l învinge pe Putin, nu trebuie exclus niciun scenariu. Așadar, nici ideea ca Occidentul să trimită trupe în țara invadată de ruși.

Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de Externe: „Sperăm că preşedintele Putin nu va fi atât de nechibzuit încât să atace un stat membru NATO, dar a fost suficient de nechibzuit şi a atacat Ucraina, fapt pentru care a fost condamnat de către Adunarea Generală a ONU, iar acum e pus sub acuzare pentru crime de război. E corect să-l lăsăm pe Putin să se întrebe ce vom face, şi nu să-i dăm asigurări că sunt anumite lucruri pe care nu le vom face. Apreciez curajul strategic al preşedintelui Macron. Nu-i vom arăta lui Putin ce cărţi avem. Să-l lăsăm să se întrebe ce vom face.


Preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren în Ucraina, apreciind într-un interviu publicat joi de The Economist că va trebui să „ne punem problema” dacă Moscova „va reuşi să străpungă linia frontului” şi dacă autorităţile de la Kiev o cer, informează AFP.

„Dacă ruşii reuşesc să străpungă linia frontului, dacă ar exista o cerere ucraineană – ceea ce nu este cazul astăzi – ar trebui să ne punem în mod legitim întrebarea”, a declarat preşedintele francez săptămânalului britanic.

„A exclude acest lucru a priori înseamnă a nu învăţa lecţiile ultimilor doi ani”, în condiţiile în care ţările NATO au exclus iniţial să trimită tancuri şi avioane în Ucraina, iar în cele din urmă s-au răzgândit, a adăugat el.

Şeful statului francez a provocat o controversă la sfârşitul lunii februarie, afirmând că trimiterea de trupe occidentale pe pământul ucrainean nu trebuie „exclusă” în viitor. El a explicat că doreşte să restabilească „ambiguitatea strategică” în răspunsul european la invazia rusă a Ucrainei.

Majoritatea ţărilor europene, precum şi Statele Unite, s-au distanţat în mod clar de remarcile sale, chiar dacă de atunci unele au făcut un pas în această direcţie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ştafeta torţei olimpice, programată pentru 11 iunie în Noua Caledonie, a fost anulată

Ştafeta torţei olimpice, programată pentru 11 iunie în Noua Caledonie, a fost anulată Ştafeta torţei olimpice programată pentru 11 iunie în Noua Caledonie a fost...

Marea Britanie impune sancțiuni pentru comerțul ‘arme contra petrol’ Rusia-Coreea de Nord

Marea Britanie impune sancțiuni pentru comerțul 'arme contra petrol' Rusia-Coreea de Nord Marea Britanie impune noi sancțiuni pentru ceea ce numește comerțul „arme contra petrol”...

Evenimentele zilei de 19 mai în Istorie

Evenimentele zilei de 19 mai în Istorie În fiecare an, la 19 mai, se marchează Ziua pictorilor, care reprezintă data nașterii pictorului Ion Țuculescu (1910-1962),...

Horoscop 19 mai 2024

Horoscop 19 mai 2024 Taurilor le dau bătăi de cap sentimentele intense, iar Vărsătorii își lărgesc orizonturile, potrivit stiripesurse.ro. Horoscop 19 mai 2024 pentru Berbec Lucrurile devin...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.