Polonia şi Grecia cer un ‘scut’ antiaerian în Uniunea Europeană

Publicat:

Polonia şi Grecia cer un ‘scut’ antiaerian în Uniunea Europeană

Polonia şi Grecia au cerut joi Uniunii Europene (UE) să se doteze cu un ”scut” anti-aerian, pentru a se apăra mai bine, în plin război între Rusia şi Ucraina, anunţă cele două într-un comunicat comun, relatează AFP.

”Europa va fi sigură atât timp cât cerul de deasupra capului va fi sigur”, îi scriu premierul polonez Donald Tusk şi omologul său grec Kyriakos Mitsotakis într-o scrisoare comună adresată preşedintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Această poziţie intervine în timp ce Cei 27 întâmpină deja dificultăţi în a găsi finanţări necesare dezvoltării industriilor lor ale apărării, decisă în urma unei invazii a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Ursula von der Leyen s-a referit la această scrisoare a Atenei şi Varşoviei la o dezbatere, joi, la Bruxelles, între principalii candidaţi la succesiunea sa, între care se află şi ea însăşi.

Ea a cerut ca viitoarea Comisie, care urmează să intre în funcţie în urma alegerilor europene din iunie, să lanseze proiecte în comun în acest domeniu, sub forma, ”de exemplu, a unui scut antiaerian pentru toţi”.

Spaţiul aerian al Poloniei şi României – vecine cu Ucraina – a fost traversat deja, în mai multe rânduri, de rachete sau drone, consecinţe ale conflictului care se află în desfăşurare la frontierele lor.

”Scutul de apărare antiaeriană trebuie să fie un program care să răspundă acestei vulnerabilităţi majore a securităţii noastre”, subliniază cei doi şefi de guverne europene în această scrisoare.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Slăbiciunea apărării antiaeriene a Uniunii Europene (UE) a fost evidenţiată recent de eşecul majorităţii statelor membre UE de a răspunde unei cereri tot mai mari a Kievului de sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, în contextul în care infrastructuri şi populaţia ucrainene sunt bombardate intensiv de către forţele ruse.

Tusk şi Mitsotakis vor să-şi prezinte propunerea la viitorul summit al celor 27, prevăzut în iunie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa

Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa Meta amână antrenarea sistemelor sale de AI pe informațiile utilizatorilor din Europa, dar...

Maia Sandu, discurs despre pace în Elveția la Summitul dedicat Ucrainei. La ce s-a referit

Maia Sandu, discurs despre pace în Elveția la Summitul dedicat Ucrainei. La ce s-a referit Șefa statului, Maia Sandu, a ținut un discurs la Summitul...

Topul orașelor cu cea mai bună mâncare din lume. Un singur oraș european între primele 10

Topul orașelor cu cea mai bună mâncare din lume. Un singur oraș european între primele 10 Unii călători aleg un city break în funcție de...

Odobescu: România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui Zelenski

Odobescu: România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui Zelenski România a susţinut de la început formula de pace a preşedintelui Volodimir...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.