Pompeo, încrezător într-un “parteneriat puternic” cu Arabia Saudită

Publicat:

Secretarul de stat american Mike Pompeo a calificat sâmbătă Arabia Saudită drept un “partener important” al Washingtonului, la peste trei luni de la uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi la Consulatul saudit din Istanbul, informează dpa, potrivit agerpres.

Pompeo urmează să efectueze o vizită în Arabia Saudită în cadrul turneului său prin nouă ţări din Orientul Mijlociu, în care îşi propune să liniştească aliaţii Washingtonului în legătură cu angajamentul sau faţă de securitatea lor.


Citește și : „Vestele galbene” la Paris: Primele ciocniri în jurul Arcului de Triumf; zeci de arestări

“Sunt convins că parteneriatul nostru va rămâne puternic”, a declarat Pompeo într-un interviu la postul de televiziune saudit Al Arabiya, din care unele fragmente au fost date publicităţii sâmbătă.

“Această relaţie reciproc benefică pentru a crea stabilitate în Orientul Mijlociu şi a ajuta SUA în realizarea unor lucruri pentru a menţine securitatea americanilor este foarte importantă”, a adăugat el.

“Am convingerea că regatul saudit ne va fi un puternic aliat în acest sens”, a mai spus Mike Pompeo.

Khashoggi, un critic virulent al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, a fost ucis la 2 octombrie, după ce a intrat în consulatul saudit din Istanbul, un caz care a declanşat un val de indignare pe plan internaţional.

Pompeo a calificat uciderea acestuia drept un act “odios, teribil” şi a cerut ca toate persoanele implicate în moartea lui Khashoggi să fie trase la răspundere.

În această lună, un proces cu 11 inculpaţi – toţi cetăţeni saudiţi – a început la un tribunal din Arabia Saudită în cazul asasinării jurnalistului.

Procurorii saudiţi au cerut sentinţa capitală pentru cinci dintre ei pentru rolul lor direct în asasinarea lui Kashoggi, editorialist la Washington Post.

Citește și : Zeci de mii de „veste galbene” în toată Franţa, între care 8.000 la Paris la orele amiezii (Ministerul de Interne)

Responsabilii saudiţi au dezminţit în repetate rânduri informaţiile potrivit cărora prinţul moştenitor ar avea legătură cu uciderea acestuia.

Turneul actual al lui Pompeo prevede vizite în şase ţări din Consiliul de Cooperare din Golf (CCG), un grup condus de Arabia Saudită, în timp ce SUA încearcă să-şi asigure un sprijin regional în campania sa împotriva Teheranului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.