Pompierii ucraineni se luptă de trei zile cu un incendiu de proporții lângă Cernobîl

Publicat:

Pompierii din zona de excludere de la Cernobîl, din nordul Ucrainei, au intrat luni în a treia zi de luptă cu incendiul de pădure din regiune, care este în continuare contaminată cu radiaţii în urma accidentului nuclear din 1986, relatează dpa, potrivit agerpres.

Nivelul de radiaţii din zonă este acum de 16 ori mai mare decât normal, a precizat într-un comunicat Egor Firsov, care conduce serviciul de inspecţie ecologică.


Citește și: Norvegia trimite o echipă medicală în Italia

Circa 25 de hectare de pădure din această zonă în mare parte nelocuită erau încă sub flăcări luni dimineaţă, a anunţat într-un comunicat Serviciul de Urgenţă. Nu au fost raportate victime.

Aproape un sfert din incendiu este în zona Cernobîl. Flăcările s-ar fi extins în weekend pe o zonă de peste 100 de hectare.

Circa 140 de pompieri acţionează pentru stingerea incendiului.

Potrivit lui Firsov, incendiul s-ar fi propagat de la arderea unei porţiuni de iarbă uscată.

Incendiile de iarbă sunt o obişnuinţă în prima parte a primăverii, în contextul în care agricultorii pornesc focuri controlate pentru a curăţa terenurile.

A fost deschisă o investigaţie în acest caz.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa, în ceea ce se consideră a fi cel mai mare dezastru nuclear din istorie.

După dezastru, autorităţile au evacuat sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătraţi, a rămas abandonată.

Citește și: Apple va produce 1 milion de măşti pe săptămână

Alte trei reactoare ale centralei au continuat să funcţioneze după tragedie. Ultimul a fost oprit în 2000, marcând sfârşitul întregii activităţi industriale de la Cernobîl.

În 2011, Ucraina a început să deschidă zona pentru turism, în contextul în care nivelul radiaţiilor eliberate în timpul tragediei a scăzut sub pragul pe care guvernul îl consideră a fi admisibil.

Anul trecut, Ucraina a înregistrat cel mai mare număr de turişti în zona de excludere de la Cernobîl, în aproape de graniţa sa de nord cu Belarus, cu peste 100.000 de vizitatori. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.