Popșoi, la Odesa: ‘Acest război trebuie oprit imediat! Oamenii trebuie să trăiască în liniște și pace’

Publicat:

Popșoi, la Odesa: ‘Acest război trebuie oprit imediat! Oamenii trebuie să trăiască în liniște și pace’

Ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău Mihai Popșoi a participat, pe 15 iunie – la Odesa, la Forumul de Securitate a Mării Negre. Oficialul moldovean a vorbit, în Ucraina, despre necesitatea unui dialog dintre Chișinău și Tiraspol, prevenirea escaladării situației de securitate și reintegrarea treptată a regiunii transnistrene. Popșoi a spus că „după ce Kremlinul a ales calea demonstrației și promovării lumii ruse la Harkov, Bucea, Mariupol, Irpen, inclusiv în regiunea transnistreană, mulți ruși din Moldova și regiunea transnistreană nu vor să aibă nimic în comun cu lumea rusească”.

Ministrul a mai declarat, la Odesa, că tot mai mulți oameni realizează că viitorul Republicii Moldova și al regiunii transnistrene ar trebui și va fi în Uniunea Europeană. Tot la Odesa, Popșoi a discutat cu guvernatorul regiunii. „L-am asigurat de tot sprijinul țării noastre și i-am mulțumit pentru că apără Republica Moldova și întreaga Uniune Europeană”, a comunicat Popșoi, potrivit newsmaker.md.


Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Popșoi, despre Forumul de Securitate a Mării Negre 

Vicepremierul Republicii Moldova Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, a participat pe 15 iunie la Forumul de Securitate a Mării Negre care s-a desfășurat în orașul Odesa, Ucraina.

În cadrul panelului cu genericul „Trasarea căilor pentru rezolvarea conflictului transnistrean”, Popșoi a spus pe o rețea de socializare că a făcut „o retrospectivă a evoluțiilor în dosarul transnistrean și a provocărilor actuale cu care se confruntă Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina”.

„Cu referire la principalele obiective ale rezolvării conflictului transnistrean am reiterat necesitatea menținerii dialogului constant dintre Chișinău și Tiraspol, prevenirea escaladării situației de securitate și reintegrarea treptată a regiunii transnistrene. Angajamentul nostru pentru o soluționare pașnică, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul granițelor recunoscute internațional, rămâne unul ferm”, a scris Popșoi, pe Facebook.

Popșoi a menționat că a vorbit și despre „războiul nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care ucide oameni nevinovați”.

„Acest război trebuie oprit imediat! Oamenii trebuie să trăiască în liniște și pace. Cu părere de rău, efectele agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei sunt puternic resimțite și în țara noastră. Astăzi, Ucraina luptă și pentru independența Republicii Moldova și numai datorită curajului poporului ucrainean au fost evitate cele mai sumbre scenarii”, a comunicat oficialul din Moldova.

Ministrul a avut o discuție și cu guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper. „L-am asigurat de tot sprijinul țării noastre și i-am mulțumit pentru că apără Republica Moldova și întreaga Uniune Europeană”, a relatat Popșoi.

Presa ucraineană, despre declarațiile lui Popșoi la Forum

„După ce Kremlinul a ales calea demonstrației și promovării lumii ruse la Harkov, Bucea, Mariupol, Irpen, Moldova peste tot, inclusiv în regiunea transnistreană, și chiar și mulți ruși din Moldova și regiunea transnistreană nu vor să aibă nimic în comun cu această idee neclară a „lumii rusești””, a comunicat Popșoi, relatează Unian. 

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Potrivit sursei, ministrul de la Chișinău a spus că tot mai mulți oameni realizează că viitorul Republicii Moldova și al regiunii transnistrene ar trebui și va fi în Uniunea Europeană.

„Nu există altă strategie decât reintegrarea regiunii transnistrene într-un stat moldovenesc independent, suveran. Și punct. Regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova și așa va rămâne”, a menționat oficialul de la Chișinău. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Apple explică de ce doar iPhone 15 Pro primeşte funcţii de AI

Apple explică de ce doar iPhone 15 Pro primeşte funcţii de AI Suspectată că încearcă să forţeze utilizatorii să cumpere noi smartphone-uri, Apple a explicat...

Evenimentele Zilei de 25 iunie în Istorie

Evenimentele Zilei de 25 iunie în Istorie 25 iunie este a 176-a zi a calendarului gregorian și a 177-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 25 iunie 2024

Horoscop 25 iunie 2024 Astrologii au veşti bune şi întrevăd surprize frumoase pentru unii nativi ai zodiacului, potrivit stiripesurse. Horoscop 25 iunie 2024 Berbec Berbecii nu...

Teama de bătrânețe este cea mai mare spaimă a adulților, dar se atenuează odată cu înaintarea în vârstă

Teama de bătrânețe este cea mai mare spaimă a adulților, dar se atenuează odată cu înaintarea în vârstă Pentru prima dată în istoria omenirii, atingerea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.