Posibila scufundare a unei nave cu migranți rohingya din Bangladesh ar face anul 2022 cel mai greu

Publicat:

Posibila scufundare a unei ambarcațiuni cu 180 de musulmani rohingya la bord va face ca anul 2022 să fie unul dintre cei mai grei ani pentru această comunitate. Refugiații continuă să plece din taberele din Bangladesh, informează mediafax.

Posibila scufundare a unei ambarcațiuni cu 180 de musulmani rohingya la bord va face ca anul 2022 să fie unul dintre cei mai grei ani pentru această comunitate, în timp ce refugiații încearcă să fugă de condițiile disperate din taberele din Bangladesh, a declarat luni agenția ONU pentru refugiați, transmite Reuters.


Citește și : Medvedev: Arsenalul nuclear al Rusiei împiedică Occidentul să îi declare război

Aproape 1 milion de rohingya din Myanmar trăiesc în spații supraaglomerate în Bangladesh, țară majoritar musulmană. Zeci de mii de persoane au fugit din țara lor de origine după ce armata a desfășurat o represiune mortală în 2017.

În Myanmar, cu majoritate budistă, musulmanii Rohingya nu au cetățenie și sunt văzuți ca imigranți ilegali din Asia de Sud.

Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a declarat la sfârșitul săptămânii că se teme că o ambarcațiune care și-a început călătoria din Bangladesh la sfârșitul lunii noiembrie a dispărut pe mare, toți cei 180 de la bord fiind presupus morți. UNHCR a declarat că este posibil ca nava, care nu era în stare să navigheze, să fi început să cedeze la începutul lunii decembrie înainte de a pierde contactul.

Aproape 200 de rohingya sunt considerați morți sau dispăruți pe mare în acest an. „Sperăm că cei 180 de dispăruți sunt încă în viață undeva acolo”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNHCR, Babar Baloch.

UNHCR estimează că aproape 900 de rohingya au murit sau au dispărut în Marea Andaman și în Golful Bengal în 2013 și peste 700 în 2014.

„Unul dintre cei mai răi ani în ceea ce privește morții și dispăruții după 2013 și 2014”, a declarat Baloch despre 2022, adăugând că numărul persoanelor care încearcă să fugă a revenit la nivelurile înregistrate înainte de pandemia COVID-19.

„Tendințele arată că cifrele ajung până în 2020, când peste 2.400 de persoane au încercat traversarea riscantă a mării, cu peste 200 de morți sau dispăruți”.

Numărul de rohingya care au părăsit Bangladesh cu bărci în acest an a crescut de peste cinci ori față de anul precedent, estimează grupurile de apărare a drepturilor.

Baloch a declarat că nu este clar unde anume a dispărut ambarcațiunea cu 180 de persoane la bord și nici dacă ridicarea restricțiilor COVID în Asia de Sud-Est, o destinație preferată pentru Rohingya, a dus la această avalanșă de oameni.

Sayedur Rahman, în vârstă de 38 de ani, care a fugit în Malaezia în 2012 din Myanmar, a declarat că soția sa, doi fii în vârstă de 17 și 13 ani și o fiică în vârstă de 12 ani se numără printre cei dispăruți.

„În 2017, familia mea a venit în Bangladesh pentru a-și salva viețile”, a declarat Rahman, referindu-se la exodul din acel an al Rohingya din Myanmar.

„Dar acum au dispărut cu toții … Acum sunt devastat”, a spus Rahman. „Noi, Rohingya, suntem lăsați să murim … pe uscat, pe mare. Peste tot”.

La începutul acestei luni, două grupuri de activiști rohingya din Myanmar au declarat că până la 20 de persoane au murit de foame sau de sete pe ceea ce UNHCR a declarat că a fost o barcă separată care a fost blocată pe mare timp de două săptămâni în largul coastelor Indiei. Ambarcațiunea, cu cel puțin 100 de persoane la bord, se pare că se afla în apele malaysiene. Unele bărci au ajuns pe uscat sau au fost salvate pe mare.

Citește și : Mai multe autobuze pline cu migranți au fost lăsate în fața casei Kamalei Harris, deși afară erau minus 18 grade

Luni, Organizația Internațională pentru Migrație a afirmat într-o declarație că 57 de bărbați rohingya au debarcat în districtul Aceh Besar din Indonezia la începutul zilei de 25 decembrie, cu sprijinul membrilor comunității locale. Organizația a precizat că se crede că ambarcațiunea rezervată exclusiv bărbaților a pornit din Bangladesh și a petrecut aproape o lună în derivă pe mare.

Oficialii indonezieni nu au transmis comentarii.

Două ambarcațiuni care transportau în total 230 de refugiați rohingya, inclusiv femei și copii, au debarcat pe țărmurile provinciei indoneziene Aceh în noiembrie, în timp ce luna aceasta, marina din Sri Lanka a salvat 104 rohingya în derivă în largul coastei nordice a insulei din Oceanul Indian.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.